Ο Γιλντιρίμ αφήνει τα προσχήματα, θέτει θέμα για τους οκτώ Τούρκους

Ο Γιλντιρίμ αφήνει τα προσχήματα, θέτει θέμα για τους οκτώ Τούρκους

Παγίδα… αντιπαράθεσης που θα οδηγήσει σε παράλληλη διαπραγμάτευση σε διμερές επίπεδο για τους οκτώ Τούρκους και τους δύο Έλληνες επιχείρησε να στήσει με δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργκός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επί του ζητήματος της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κινούμενος πάνω στη γραμμή που έχει χαράξει ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να κλιμακώνει ιδιαίτερα, αλλά επαναφέροντας τα δυο ζητήματα στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρεί να στείλει σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία θέλει να συζητήσει επί αυτής της προοπτικής λύσης.

«Γιατί ο Τσίπρας δεν αγγίζει αυτό το ζήτημα (σ.σ. των οκτώ); Εκτέλεσαν πραξικόπημα στην Τουρκία. Σκότωσαν ανθρώπους και έβλαψαν τη χώρα. Τώρα οι Έλληνες στρατιώτες δικάζονται. Η (σ.σ. τουρκική) Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει. Δεν μπορούμε να επέμβουμε στη δικαστική διαδικασία»,

δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Διαφήμιση
Διαβάστε  Πολιτικό άσυλο σε τρίτο Τούρκο χορηγεί η Ελλάδα, αναμένονται αντιδράσεις από την Άγκυρα

Παράλληλα, όμως, καθησυχάζει για την έκβαση της υπόθεσης λέγοντας ότι “η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει”, το οποίο είχε προσδιορίσει ο Ερντογάν ότι “θα εκτιμήσει το θέμα στις σωστές διαστάσεις”, αφήνοντας όμως θολό το χρονικό διάστημα, καθώς ανέφερε ότι “Δεν μπορούμε να επέμβουμε στη δικαστική διαδικασία”.

Προβληματισμό προκαλεί όμως η δήλωση Γιλντιρίμ που χαρακτηρίζει την Ελλάδα “καταφύγιο για τους πραξικοπηματίες”, η οποία ωστόσο αποτελεί αποτέλεσμα άρθρου γερμανικού περιοδικού.

Διαβάστε  Με απαγωγές των 8 Τούρκων απειλεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος, απαντά ο Κοτζιάς

Στα τυπικά των δηλώσεων Γιλντιρίμ, η απάντηση έχει απριόρι δοθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει διευκρινίσει ότι το ζήτημα των οκτώ Τούρκων θεωρείται λήξαν, μετά τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο Γιλντιρίμ προσπαθεί να σύρει τον Έλληνα ομόλογό του σε μια νέα ρητορική αντιπαράθεση για το θέμα, η οποία στην ουσία θα εξελιχθεί σε παράλληλη διαπραγμάτευση και για τους δύο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει ότι δεν υφίσταται ζήτημα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς «το ένα ζήτημα είναι πολύ διαφορετικό από το άλλο».

Διαβάστε  Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, σε απάντηση για την αποφυλάκιση των τεσσάρων

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.