‘Αγριο sell-off λόγω κυρώσεων στο χρηματιστήριο της Ρωσίας, στο ναδίρ και το ρούβλι

‘Αγριο sell-off λόγω κυρώσεων στο χρηματιστήριο της Ρωσίας, στο ναδίρ και το ρούβλι

Βαριές απώλειες 8,26% σημείωσε η αγορά της Ρωσίας απορροφώντας το σοκ των νέων κυρώσεων, της αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου και προβλέποντας νέες συγκρούσεις με τη Δύση που θα στοιχίσουν στην εγχώρια οικονομία και τις προοπτικές.

Την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά προσώπων του στενού περιβάλλοντος του Βλάντιμιρ Πούτιν, ολιγαρχών, υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων και εταιριών, κίνηση που στέλνει σαφές μήνυμα παγίωσης της απόστασης.

Διαβάστε  Εισαγγελέας ερευνά την πτώση της μετοχής και τον ισολογισμό της Folli Follie

Ο δείκτης MICEX έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με απώλειες 8,26% στις 2093 μονάδες, ενώ ο γνωστότερος RTS σημείωσε βουτιά 11,4%.

Διαφήμιση

Το ρούβλι υποχώρησε 2,5% στα 59,63 δολ. ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο από τα τέλη Νοεμβρίου του 2017.RUBUSD Chart

Το Bloomberg κάνει ιδιαίτερη μνεία στο σημείο της ανακοίνωσης του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που σημειώνει ότι

“Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι ελίτ που επωφελούνται από αυτό το διεφθαρμένο σύστημα δεν θα είναι πλέον προφυλαγμένοι από τις συνέπειες των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων της κυβέρνησής τους”

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη διεθνής διπλωματική και πολιτική διελκυστίνδα με επίκεντρο τη Συρία, μετά την επίθεση με χημικά έναντι αμάχων. Η αναζωπύρωση της έντασης στη χειμαζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα, έρχεται μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμ για επικείμενη απόσυρση από τη Συρία, μετά τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους, στάση που σηματοδοτεί τη de facto επικράτηση της Ρωσίας και του Άσαντ στην περιοχή.

Διαβάστε  Τι έγινε στο 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum στη Νέα Υόρκη

Διαφήμιση