Κίνα: Αλλαγή Συντάγματος για την εδραίωση του Σι στην εξουσία

Κίνα: Αλλαγή Συντάγματος για την εδραίωση του Σι στην εξουσία

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) πρότεινε την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας ώστε να επιτραπεί στον Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ να υπηρετήσει τρίτη θητεία, κίνηση που αν και αναμενόταν, χαρακτηρίζεται αμφισβητούμενη και ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανακοίνωσε ότι το Κόμμα θα αφαιρέσει τη διάταξη ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος «δεν θα εξυπηρετούν περισσότερο από δύο διαδοχικές θητείες» από το Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η προτεινόμενη τροποποίηση θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο – το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (NPC) – τον Μάρτιο.
Αφού τεθεί σε ισχύ, ο Σι δεν θα έχει πλέον περιορισμούς στη θητεία του, που συνεπάγεται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία όσο διατηρεί τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια όλοι οι προκάτοχοι του Σι εξελέγησαν στην προεδρία έως δυο φορές, λόγω του συνταγματικού περιορισμού, ενώ ο πλέον ισχυρός πρόεδρος της Κίνας, μετά τον Μάο, ο Ντένγκ Σιαοπίνγκ, συνέχισε να ελέγχει τη χώρα, ως γενικός γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος, μέχρι το θάνατό του το 1997. Αντιθέτως, ο επίσης ισχυρός προκάτοχος του Σι, Χου Τζιντάο, αναγκάστηκε να παραδώσει τα ινία αμέσως μετά την ανάδειξη του Σι, ενώ οι περισσότεροι σύμμαχοί βρέθηκαν στο επίκεντρο της “κάθαρσης” που υλοποίησε ο Σι.

Διαφήμιση