Ρωσία: Οι επτά αντίπαλοι του Πούτιν στις εκλογές

Ρωσία: Οι επτά αντίπαλοι του Πούτιν στις εκλογές

Επτά αντιπάλους θα έχει ο Βλάντιμιρ Πούτιν στις εκλογές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής υπογραφών και υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 18ης Μαρτίου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ολοκλήρωσε την διαδικασία καταγραφής των υποψηφίων για την ρωσική προεδρία. Έτσι στα ψηφοδέλτια τα οποία θα πάρουν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι στις 18 Μαρτίου, θα υπάρχουν τα ονόματα οκτώ υποψηφίων. Επτά από τους οκτώ υποψήφιους προτάθηκαν από πολιτικά κόμματα, ενώ ο νυν πρόεδρος της χώρας συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Οι έξι από τους οκτώ υποψήφιους για την ρωσική προεδρία, που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις απαιτούμενες υπογραφές, είναι
ο ανεξάρτητος υποψήφιος Βλάντιμιρ Πούτιν και
οι υποψήφιοι των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων
Ξένια Σαμπτσάκ («Πρωτοβουλία Πολιτών»),
Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι («Γιάμπλακο»),
Μπορίς Τιτόφ, («Κόμμα Ανόδου»),
Σεργκέι Μπαμπούριν («Ρωσική Παλλαϊκή Συμμαχία») και
Μαξίμ Σουραϊκίν («Κομμουνιστές της Ρωσίας»).

Διαφήμιση

Όλοι τους – και αυτό είναι πρωτοφανές γεγονός στην ρωσική εκλογική πρακτική – πέρασαν με επιτυχία τον έλεγχο των υπογραφών (καθώς σε κανέναν από τους υποψηφίους δεν ακυρώθηκε ποσοστό μεγαλύτερου του 5% των υπογραφών που συγκέντρωσαν, όπως προβλέπει η διαδικασία) και πήραν το χρίσμα για την υποψηφιότητα για την προεδρία.

Οι υποψηφιότητες των δύο από τους οκτώ υποψηφίους για την προεδρία, του ηγέτη του ακροδεξιού Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Ζιρινόφσκι και του υποψήφιου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Πάβελ Γκρουντίνιν, ως υποψήφιων κοινοβουλευτικών κόμματων, εγκρίθηκαν χωρίς να απαιτηθεί από τους ίδιους να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές.

Οι εκπρόσωποι των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων έπρεπε να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100 χιλιάδες υπογραφές για να θέσουν υποψηφιότητα, ενώ οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι έπρεπε να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 300 χιλιάδες υπογραφές.