Διπλό πλήγμα Μακρόν στον Τραμπ, για Ιράν-Κλίμα μέσω Time

Διπλό πλήγμα Μακρόν στον Τραμπ, για Ιράν-Κλίμα μέσω Time

Νέα παρέμβαση με διττό στόχο πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν με συνέντευξή του στο περιοδικό Time, επιχειρώντας να αναδείξει αφενός την προσπάθεια απομόνωσης του Ιράν, από τον Ντόναλντ Τραμπ και αφετέρου να στιγματίσει την πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος ως εμπρηστική σε παγκόσμια κλίμακα, βασιζόμενος στην απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Διαφήμιση

Ο Εμμάνουελ Μακρόν θέλοντας να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ και να δημιουργήσει ένα μέτωπο προστασίας της χώρας, που αποτελεί κορυφαίο εταίρο της Γαλλίας στην περιοχή, απηύθυνε προειδοποίηση ότι το Ιράν θα εξελιχθεί σε «μια νέα Βόρεια Κορέα» εάν οι ΗΠΑ προκαλέσουν τον εκτροχιασμό της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εγείρει ζήτημα προδιαγεγραμμένου σχεδίου, ενώ επιχειρώντας να χρεώσει στον Τραμπ δόλο, αφηγείται, στο Time πώς επιχείρησε να πείσει τον Οκτώβριο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να υποστηρίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Τον ρώτησα απλά: “ποια είναι η γνώμη σας; Τι προτείνετε; Εάν θέλετε να διακόψετε κάθε είδους σχέση με το Ιράν λόγω των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, θα δημιουργήσετε μια νέα Βόρεια Κορέα. Ποια είναι η γνώμη σας; Να ξεκινήσετε πόλεμο, να επιτεθείτε στο Ιράν; Αυτό θα ήταν τρέλα”».

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατήγγειλε επισήμως τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εν τούτοις αρνήθηκε να την επικυρώσει εκ νέου την 13η Οκτωβρίου.

Διαβάστε  Το Ιράν ζητά ευρωπαϊκή ασπίδα κατά Τραμπ-Νετανιάχου, κατεβάζει τους τόνους

Ο Εμμάνουελ Μακρόν εκτιμά, στη συνέντευξή του, ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί, επισημαίνοντας ότι,

«Το έχουμε ήδη ζήσει με τη Βόρεια Κορέα. Και ξαφνικά θα ξυπνήσουμε σε 10 ή 12 χρόνια, χωρίς κανέναν έλεγχο, όμως (με το Ιράν) να έχει αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

προειδοποίησε. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά εξάλλου ότι ο Αμερικανός ομόλογός του δεν διαθέτει «σχέδιο Β», αφού ανακοίνωσε τον Ιούνιο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού στο κλίμα, την οποία υπέγραψαν το 2015 195 χώρες, εκτός από το ενδεχόμενο μιας επαναδιαπραγμάτευσης που στοχεύει στο να καταστήσει πιο ευνοϊκούς τους όρους της συμφωνίας για την Ουάσιγκτον.

«Δεν μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε με 180, 190 χώρες, αυτό δεν θα προχωρήσει»

σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, που κάλεσε τον Τραμπ να «επανεξετάσει την απόφασή του».

«Εσείς δεν συμφωνείτε, όμως ποιο είναι το σχέδιο Β σας; Δεν γνωρίζω το σχέδιο Β»

που προτείνετε, τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Αμερικανός ομόλογός του δεν θα παραστεί στη Σύνοδο του Παρισιού που διοργανώνει η Γαλλία κάθε δύο χρόνια με θέμα τη συμφωνία του Παρισιού,

«εκτός κι αν έχει να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση ότι αποφάσισε να επιστρέψει στο κλαμπ»

των χωρών που την υπέγραψαν.

Διαβάστε  Κυρώσεις σε Ευρωπαϊκές εταιρίες για business με το Ιράν επιβάλλει ο Τραμπ

Διαφήμιση