Εκκενώνεται το Ελληνικό από πρόσφυγες και μετανάστες

Εκκενώνεται το Ελληνικό από πρόσφυγες και μετανάστες

Εκκένωση των τριών δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Ελληνικό βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής με τη συμμετοχή της αστυνομίας και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο προώθησης του σχεδίου αξιοποίησης της έκτασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, λίγο μετά τις οκτώ και μισή άρχισε η επιβίβαση των πρώτων προσφύγων από τις τρεις δομές του Ελληνικού στα εννέα πούλμαν που έχει μισθώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Προτεραιότητα δίνεται στις οικογένειες, οι οποίες κατά την καταγραφή που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το ΔΟΜ πήραν ένα σημείωμα με το νούμερο του κοντέινερ στο οποίο θα διαμείνουν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα.

Διαφήμιση

Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί έξω από τις τρεις δομές, ενώ έχουν αποκλείσει και την είσοδο στο χώρο.

Όπως αναφέρουν ελληνικά media επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, oι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των προσφύγων για τη μεταφορά τους.