Δεύτερη απόφαση παγώνει το νόμο Τραμπ

Αβέβαιη η ανατροπή της απόφασης σε διευρυμένο εφετείο ή ακόμα και στο Ανώτατο Δικαστήριο

Δεύτερη απόφαση παγώνει το νόμο Τραμπ

Στον πάγο θα παραμείνει ο νόμος του Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ από 7 μουσουλμανικές χώρες, καθώς το ομοσπονδιακό εφετείο ομόφωνα απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα να προσβάλλει την απόφαση ζητώντας είτε μεγαλύτερη σύνθεση δικαστηρίου στο Εφετείο, είτε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δυο από τους τρεις δικαστές του Εφετείου ήταν Δημοκρατικοί, διορισμένοι από τον Ομπάμα και τον Κάρτερ, ενώ ο τρίτος Ρεπουμπλικάνος, διορισμένος από τον Τζώρτζ Ο. Μπους, η απόφαση όμως ελήφθη ομόφωνα.
Αν η κυβέρνηση να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο η σύνθεση είναι χωρισμένη 4-4 μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών και ενδεχόμενη ισοψηφία θα καταστήσει ισχυρή την απόφαση του Εφετείου που αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου:
Η κυβέρνηση «δεν τους παρουσίασε καμία απόδειξη ότι πολίτης κάποιας από τις επτά χώρες που περιλαμβάνονται στο διάταγμα έχει πραγματοποιήσει κάποια τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος».

Διαβάστε  Ο Τραμπ τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με το Ιράν

«Από τη μια μεριά ο λαός ενδιαφέρεται για την εθνική του ασφάλεια και τη δυνατότητα ενός εκλεγμένου προέδρου να ασκεί πολιτική και από την άλλη ο λαός ενδιαφέρεται επίσης για την ελεύθερη ροή των ανθρώπων, στην αποφυγή του διαχωρισμού οικογενειών και στην ελευθερία από διακρίσεις»

εξήγησαν το σκεπτικό τους οι δικαστές προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο διάταγμα αφαιρούσε από τους ξένους πολίτες τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Σύνταγμα.
[graphiq id=”7JjdYQgbUaN” title=”Το ιστορικό του νόμου Τραμπ” width=”700" height=”928" url=”https://w.graphiq.com/w/7JjdYQgbUaN” ]

Παράλληλα οι δικαστές κατέρριψαν και το επιχείρημα του Ντόναλντ Τράμπ ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει λόγο, ούτε μπορεί να ελέγχει τον πρόεδρο σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας, με την απόφαση να καθιστά σαφές ότι:
“Σε μια συνταγματική Δημοκρατία η Δικαιοσύνη έχει δικαίωμα και υποχρέωση να τηρεί και επιβλέπει την τήρηση του νόμου από όλους”

Διαβάστε  Τα βλέμματα στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ ήταν οργισμένη και εκφράστηκε με την προσφιλή στον ίδιο μέθοδο της ανάρτησης στο Twitter.
«Θα τα πούμε στο δικαστήριο. Η ασφάλεια του κράτους βρίσκεται σε κίνδυνο» έγραψε με κεφαλαία γράμματα ο Τραμπ, δείγμα του εκνευρισμού του (σ.σ. η χρήση κεφαλαίων στο διαδίκτυο μεταφράζεται ως υψηλοί τόνοι από τον γράφοντα).
[gra[graphiq id=”2eDEAkZ9kMJ” title=”Δημοσκόπηση: Πως βλέπουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων την απαγόρευση” width=”700" height=”673" url=”https://w.graphiq.com/w/2eDEAkZ9kMJ” ]

Σε συνομιλία του λίγη ώρα αργότερα με δημοσιογράφους χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτική» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιβάλει την απόφασή της μέσω της δικαστικής οδού. «Είναι μια απόφαση που θα την κερδίσουμε κατά την άποψή μου εύκολα» ακούγεται να λέει σε ηχητικό που μετέδωσε το NBC.

Διαβάστε  Το FBI απέκρυψε πόσες συσκευές μπορεί να παραβιάσει, τώρα το παραδέχεται

Ο Ντόναλντ Τράμπ έκανε λόγο για πολιτική απόφαση, ισχυρισμός που καταρρίπτεται καθώς το Εφετείο ήταν ομόφωνο, συμεριλαμβανομένου και του Ρεπουμπλικάνου δικαστή.

Στον Ντόναλντ Τράμπ απάντησε με δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουάσιγκτον επισημαίνοντας ότι: “Έχουμε βρεθεί ήδη δυο φορές στο δικαστήριο και έχουμε δυο νίκες”.
[graphiq[graphiq id=”lsZ9t6rNkDX” title=”ΗΠΑ: Αφίξεις προσφύγων κατά θρήσκευμα” width=”700" height=”565" url=”https://w.graphiq.com/w/lsZ9t6rNkDX” ]class="posttags">  ,