Σκηνικό 87 στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι βγάζουν το Cesme

Η Ελλάδα έσπευσε να ακυρώσει την τουρκική NAVTEX. Στην Άγκυρα για συνομιλίες ο γγ του ΟΗΕ

Σκηνικό 87 στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι βγάζουν το Cesme

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις κάνει η Τουρκία αποστέλλοντας το ερευνητικό σκάφος TCG CESME στο κέντρο του Αιγαίου.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η κίνηση αυτή έχει στόχο να επαναλάβει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για γκρίζεες ζώνες προβάλλοντας συμφέροντα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με την NAVTEX 181/17 η Τουρκία ανακοινώνει ότι το ερευνητικό σκάφος TCG CESME θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 9 Φεβρουαρίου «μέχρι νεωτέρας».

Η κίνηση των Τούρκων στη χρονική περίοδο που επιχειρείται και στη συγκυρία που βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις δημιουργεί σκηνικό αντίστοιχο με αυτό του 1987 και του 1976 όταν το Χόρα και το Σισμίκ είχαν εισέλθει με τον ίδιο τρόπο στο Αιγαίο προκαλώντας την περίφημη αντίδραση του Ανδρέα Παπανδρέου “βυθίσατε το Χόρα”.

Διαβάστε  Η Τουρκία απελαύνει τον πρέσβη του Ισραήλ

Η περιοχή που έχει αναγγείλει τις παράνομες έρευνες της η Τουρκία εκτείνεται εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού που αποτελεί τον πάγιο στόχο της τουρκικής διεκδίκησης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Άμεση ωστόσο ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία έσπευσε να ακυρώσει την Τουρκική NAVTEX.

Με την οδηγία 32/17 που εξέδωσε η αρμόδια ελληνική αρχή, εφιστά την προσοχή των ναυτιλλομένων που πλέουν στην περιοχή και τους ζητά να μην λάβουν υπόψη τη NAVTEX με αριθμό 181/17, καθώς για τη συγκεκριμένη περιοχή αρμόδια αρχή για την έκδοση των σχετικών οδηγιών είναι η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία.

Διαβάστε  Η Ελλάδα βάζει την πΓΔΜ σε διετές Μνημόνιο

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην Τουρκία για συνομιλίες

Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν πριν από λίγο την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην Τουρκία.

Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι στις επόμενες ώρες θα εκδοθεί και η σχετική ανακοίνωση. Για την ώρα, ο κ. Γκουτιέρες και η συνοδεία του περιμένουν στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την αναχώρηση της πτήσης για την Κωνσταντινούπολη, καθώς λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης στην Αμερικανική μεγαλούπολη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Διαβάστε  Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, σε απάντηση για την αποφυλάκιση των τεσσάρων

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται η συριακή κρίση, οι προοπτικές επίλυσης του κυπριακού και η προσφυγική κρίση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή και θα παραμείνει μόνο μία μέρα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.