Διπλή κωλοτούμπα Τραμπ: Μίλησε με Ξι και άδειασε την Ταϊβάν

Διπλή κωλοτούμπα Τραμπ: Μίλησε με Ξι και άδειασε την Ταϊβάν

Στρατηγική απέναντι στην Κίνα άλλαξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε λίγο νωρίτερα με τον Κινέζο ομόλογό του Ξι Ζινπίνγκ.

Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνοι χειρισμοί Τράμπ με Κίνα

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στείλει αρχικά επιστολή, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως προσβολή, ενώ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Ταϊβάν, παραβιάζοντας την πολιτική της ενιαίας Κίνας που αποδέχονται κατά πάγιο κανόνα οι ΗΠΑ.
Πριν από λίγο όμως ανακοίνωση του Λευκού Οίκου καθιστούσε γνωστό ότι «Οι πρόεδροι Τραμπ και Ξι είχαν μια μακρά συνομιλία το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ουάσινγκτον)».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:
«Ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε στο αίτημα του προέδρου Ξι, να τιμήσει την πολιτική ενιαίας Κίνας».
Οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτούν την εξοικείωση με το διεθνές status quo, γεγονός που αναμένεται στην αποφόρτηση των σχέσεων με την Κίνα, ενδεχομένως και με άλλες χώρες που είχαν θιχθεί ή ενοχληθεί από τις δηλώσεις και την προσέγγιση που επιχείρησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ωστόσο ακόμα παραμένουν ανοιχτά καυτά μέτωπα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, όπως:

Διαβάστε  Ο Τραμπ διέκοψε τον χωρισμό οικογενειών προσφύγων

– Η απειλή εμπορικού πολέμου
– Ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως “currency manipulator”
– και το staus quo στη Νότια Σινική Θάλασσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η Άγκελα Μέρκελ δεν παρέστησαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός όπου κεντρικός ομιλιτής ήταν ο Κινέζος πρόεδρος Ξι.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από όλους ως αντίδραση στην κινεζική πολιτική κατάχρησης της παγκοσμιοποίησης και διατήρησης κλειστών αγορών στο εσωτερικό καθώς και στην έντονη και ζημιογόνο βιομηχανική κατασκοπεία που πριμοδοτεί εμμέσως το Πεκίνο.

Διαβάστε  Με νέους δασμούς σε εισαγωγές 200 δισ. απειλεί ο Τραμπ την Κίνα

Διαφήμιση