if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Καραγκιοζιλίκια του Ορμπάν για το εμβόλιο: Στόχοι και αποτελέσματα

Βίκτορ Ορμπάν

Βίκτορ Ορμπάν

Επικίνδυνες προεκτάσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις σχέσεις της Ουγγαρίες με την ΕΕ και την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, λαμβάνει η αντιπαράθεση για το εμβόλιο του κορονοϊού. Ο Βίκτορ Ορμπάν πολιτικοποίησε την υπόθεση επιλογής και έγκρισης των εμβολίων, σε μια προσπάθεια να εντείνει την πίεση στις Βρυξέλλες, τροφοδοτώντας εσωτερική αμφισβήτηση, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τους συνεκτικούς κρίκους με τη Ρωσία.

Να θρέψει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, υπονομεύοντας τη δυναμική του μαζικού εμβολιασμού φαίνεται ότι επιτυγχάνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Επιλέγει πολυεπίπεδες και διαρκείς συγκρούσεις με την ΕΕ για την προώθηση των διμερών σχέσεών του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Βίκτορ Ορμπάν προσπάθησε από τη μια να εγκαλέσει την ΕΕ για την καθυστέρηση των διαδικασιών έγκρισης, ενώ παράλληλα επιχειρούσε να διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές εταιριες ad hoc και έξω από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα υποδεχθεί τόσο το ρώσικο όσο και το κινέζικο εμβόλιο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Προφάσεις εν αμαρτίες

Χάνοντας ένα, ένα τα στοιχήματα που ο ίδιος έβαζε δημοσίως ο Βίκτορ Ορμπάν αναγκάζεται πλέον να καταφεύφει σε ολοένα πιο κραυγαλέες προπαγανδιστικές κινήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η έναρξη του εμβολιασμού στην Ουγγαρία μια ημέρα νωρίτερα απ΄ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Ορμπάν, αν και είχε εξαγγείλει ότι θα διαθέτει δόσεις τόσο του ρωσικού όσο και του κινεζικού εμβολίου, εν τούτοις δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που καλλιέργησε. Επίσης, ακόμα δεν έχει καταφέρει να συνάψει και διμερείς συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Έτσι, πλέον είναι αναγκασένος να αναζητά νίκες οπουδήποτε.

Οι υψηλοί τόνοι και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης, έχουν υπονομεύσει όμως την αξιοπιστία του Ορμπάν στο εσωτερικό. Παρά τον καθολικό έλεγχο των media που έχει επιβάλλει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, τα ατοπήματά του σε καίρια ζητήματα καταγράφονται.

Ο σκεπτικισμός που προκαλείται από τις διαρκείς αντιπαραθέσεις και τη διάθεση αμφισβήτησης της δομής της ΕΕ από τον Ορμπάν, δεν αποκλείται πλέον να έχει αντικτυπο στη μαζικότητα του εμβολιασμού. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους κινδύνους για την Ουγγαρία.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι επικριτές του Ορμπάν κατηγορούν την ουγγρική κυβέρνηση ότι έχει πολιτικοποιήσει την υπόθεση του εμβολιασμού και δεν έχει επενδύσει στην προετοιμασία της κοινής γνώμης. Στην δημοσκόπηση της Κεντρικής Στατιστικής Αρχής, το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχουν καταλήξει αν θα εμβολιαστούν ή δεν απάντησαν ένα άλλο 28% είπε ότι ίσως θα εμβολιαστοούν, ενώ το 35% είπε ότι δεν θα εμβολιαστούν.

Ενώ η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δεν κάνει διάκριση μεταξύ των διαφόρων εμβολίων, τουλάχιστον μία δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Pulzus για το Napi.hu τον Νοέμβριο διαπίστωσε ότι οι Ούγγροι ήταν πιο σίγουροι για τα δυτικά εμβόλια, με το 53% να λέει ότι θα χρησιμοποιήσει ένα εγκεκριμένο από την ΕΕ εμβόλιο,
ενώ μόνο το 11 τοις εκατό θα αποδεχόταν ρωσικό ή κινεζικό εμβόλιο.

Οι επαγγελματίες υγείας ανησυχούν ότι ο σκεπτικισμός για τον εμβολιασμό θα επηρεάσει όλες τις πτυχές της προσπάθειας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version