Απειλή τύπου… “Babuska” ο Ορμπαν για την ΕΕ

Απειλή τύπου… “Babuska” ο Ορμπαν για την ΕΕ

Πρόκληση που κρύβει πολλαπλά προβλήματα και επιπλοκές που δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού κρύβει η θριαμβευτική επανεκλογή του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, καθώς οι προεκλογικές του εξαγγελίες, η έως τώρα κυβερνητική του πορεία και η προοπτική μετεξέλιξής του σε ηγέτη της ακροδεξιάς στην ΕΕ, αποτελούν ζητήματα που τόσο η Κομισιόν όσο και το διευθυντήριο καλούνται να αντιμετωπίσουν, στη σκιά των αποσυσπειρωτικών τάσεων και υπό τη διαρκή απειλή παρέμβασης εξωτερικών παραγόντων, που ωθούν τη χώρα σε κατάσταση “ανεξέλεγκτου κράτους”

Η σαρωτική νίκη του Βίκτορ Ορμπάν, εκτός από την ανανέωση της θητείας του για τρίτη φορά, του δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή για να περάσει νόμους, χωρίς συναίνεση, ακόμα και για συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σηματοδοτεί την ενδυνάμωση του group Visegrad και των αποσυσπειρωτικών τάσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Ο Ορμπάν δεν έχει κρύψει τα σχέδια του για συγκέντρωση εξουσιών, ενώ η ροπή του προς τον αυταρχισμό είναι προφανής και καταδεικνύεται από τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που πυροδότησαν την ανάληψη νομικής δράσης εναντίον της Ουγγαρίας από την Κομισιόν.

Διαβάστε  Ουγγαρία: Ο Ορμπάν ποινικοποιεί τη βοήθεια σε μετανάστες

Η επέλαση της ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα, ήταν εμφανής -σύμφωνα με το Politico- ιδιαίτερα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς τα κρατικά media αναπαρήγαγαν ρεπορτάζ από media που ελέγχονται από το Κρεμλίνο. Η επιρροή αυτή σε συνδυασμό με τη λογοκρισία των κρατικών media και τον έλεγχο σχεδόν όλων των ιδιωτικών από ολιγάρχες του στενού κύκλου του Ορμπάν, καθιστούν την κοινή γνώμη χειραγωγήσιμη, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται ευεπίφορο σε ρωσικές παρεμβάσεις έδαφος, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της Δημοκρατίας και τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία στον Μπαρμπαρούση

Η ισχυροποίηση του Βίκτορ Ορμπάν όμως, δημιουργεί ευρύτερα προβλήματα, καθώς ενδυναμώνει το group Vizegrad, τις αποσυσπειρωτικές τάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, εντείνει τις πιέσεις κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αμφισβητεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο Ορμπάν αναμένεται να διατηρήσει την αμφιλεγόμενη στενή του σχέση με το Κρεμλίνο. Η ρωσική εταιρία Rosatom έχει αναλάβει την κρίσιμης σημασίας επέκταση του πυρηνικού σταθμού Paks, έργο που εκχωρείται στη Ρωσία στο πλαίσιο sale and leaseback, που το αποτιμά στα 10 δισ. Παράλληλα, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ουγγαρίας έχει καταφέρει το οξύμωρο να έχει άριστες σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ προάγει τις σχέσεις με τη Ρωσία όντας στην οικογένεια του ΕΛΚ.

Διαβάστε  Η Ευρώπη δεν έχει μεταναστευτική πολιτική, δεν υπάρχει ούτε κοινός τόπος για αλλαγή του Δουβλίνου

Η Ευρώπη έχει ήδη διαμορφώσει γραμμές άμυνας απέναντι στο κύμα του Ορμπάν, οι οποίες όμως λυγίζουν για την αποφυγή μιας μετωπικής σύγκρουσης, ενώ δοκιμάζονται εξαντλητικά και από την Πολωνία. Η Δικαιοσύνη, που έχει αναδειχθεί σε κόκκινη γραμμή, έχει ήδη τεθεί υπό απευθείας πολιτικό έλεγχο στην Πολωνία, project που ολοκληρώνεται οσονούπω και στην Ουγγαρία, δημιουργώντας επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες, για την ΕΕ, δικαστικές αποφάσεις, που θα αποδυναμώσουν την προοπτική ευρωπαϊκής ενοποίησης προκειμένου να περισώσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Διαφήμιση