Έρχεται νέο ράλι στο ακριβότερο πολύτιμο μέταλλο

Έρχεται νέο ράλι στο ακριβότερο πολύτιμο μέταλλο

Ο χρυσός είναι πολύτιμο μέταλλο, δεν είναι όμως ούτε το μόνο, ούτε το ακριβότερο, καθώς το ρόδιο, που χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία, κοστίζει ήδη περισσότερο και η τιμή του αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη.

Αιτία για το αναμενόμενο ράλι της τιμής είναι τα προβλήματα στην παραγωγή της Νότιας Αφρικής, καθώς δημιουργούν κίνδυνο ελλείμματος προσφοράς.

Η τιμή του ρόδιου, το οποίο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χημικών και στην αυτοκινητοβιομηχανία, έχει υπερτριπλασιαστεί από τις αρχές του 2017 και ειδικοί εκτιμούν ότι η άνοδος θα έχει συνέχεια.

Διαφήμιση

Οι μεταλλευτικές εταιρίες Impala Platinum Holdings και Lonmin έκλεισαν μη κερδοφόρες μονάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις χαμηλότερες τιμές της πλατίνας- απόρροιας της απομάκρυνσης των καταναλωτών από τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα. Η απόφαση αυτή επηρεάζει και το ρόδιο, καθώς δεν υπάρχουν αυτόνομες εγκαταστάσεις για την παραγωγή του.Rhodium Chart

Η σταθερή ζήτηση και η πτώση της προσφοράς σε μία αγορά, στην οποία κυριαρχούν λίγοι μόνο παίχτες, είναι ένας συδυασμός που ωθεί προς τα επάνω τις τιμές. Για μερίδα αναλυτών οι συνθήκες ξυπνούν μνήμες από το 2008, όταν η τιμή του είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 10.000 δολάρια η ουγκιά, ύστερα από πενταετές έλλειμμα προσφοράς, και πάλι λόγω προβλημάτων στη Νότιο Αφρική.

Σήμερα η τιμή του ρόδιου κινείται κοντά στα 2.350 δολάρια η ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Υπολογίζεται ότι θα μπορούσε σύντομα να υπερβεί τα 3.000 δολάρια.