Ο Άσαντ επιχειρεί επέλαση κατά του ISIS στη νότια Συρία

Ο Άσαντ επιχειρεί επέλαση κατά του ISIS στη νότια Συρία

Σε διαδικασία σύμπτυξης κτήσεων και εκκαθάρισης των τελευταίων θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους εισέρχονται οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ στη Νότια Συρία, ενώ ο Ντόναλντ Τραμο έχει δηλώσει ότι η ολοκλήρωση της εκστρατείας κατά του ISIS είναι ζήτημα τριών μηνών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος σφυροκοπούσαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα μια περιοχή στην έρημο υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στα όρια της επαρχίας Σουέιντα, στη νότια Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι βομβαρδισμοί και οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους τζιχαντιστές του ΙΚ κλιμακώθηκαν το βράδυ και συνεχίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης αυτής, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Διαφήμιση

«Το καθεστώς προελαύνει στα βόρεια και στα βορειοανατολικά όρια της Σουέιντας», που γειτονεύουν με το τμήμα της επαρχίας που καλύπτεται από έρημο, πρόσθεσε.

Η επιχείρηση αυτή θα είναι «η έναρξη της επίθεσης του καθεστώτος για να εκδιωχθεί το από αυτόν τον θύλακα» στην Μπαντίγια (έρημο) στη Σουέιντα, συνέχισε ο Άμπντελ Ραχμάν, σύμφωνα με τον οποίο «συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις» από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη Δαμασκό για να αναπτυχθούν εκεί.

Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί ακολουθούν το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ρωσίας για την απελευθέρωση περίπου τριάντα αμάχων, παραμένουν όμηροι από τον περασμένο μήνα, όταν απήχθησαν από το ΙΚ, κατά τη διάρκεια συντονισμένων τζιχαντιστικών επιθέσεων στην επαρχία Σουέιντα με πάνω από 250 νεκρούς.

Την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Soueida24 ανέφεραν ότι ένας από τους ομήρους, ένας 19χρονος φοιτητής, αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές. Η εκτέλεσή του έγινε «μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις δυνάμεις του καθεστώτος», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 350.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.