Παρέμβαση-απάντηση Σολτς στον Τσίπρα για το χρέος

Παρέμβαση-απάντηση Σολτς στον Τσίπρα για το χρέος

Νέα παρέμβαση στο εν εξελίξει ζήτημα “ρύθμισης” του ελληνικού χρέους έκανε με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, θέλοντας να απαντήσει στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αν και ο Όλαφ Σολτς αν και δεν διαφοροποιήθηκε από τις προηγούμενες αναφορές της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου του, εν τούτοις η απόφασή του να μιλήσει σε ελληνική εφημερίδα, μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί κίνηση υψηλής πολιτικής και σημειολογικής αξίας.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα των Ποσειδωνίων ζήτησε “καθαρή λύση” για το χρέος, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί στα δικά της πόδια, χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή. Η δήλωση αυτή καθιστά σαφές ότι το μεταμνημονιακό πλαίσιο εξαρτάται από τις αποφάσεις για το χρέος, κρούωντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου.

Διαφήμιση

«Η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να εξέλθει στις αγορές»

διαβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Ιουνίου.

Αντίστοιχες ήταν και οι διαβεβαιώσεις που είχε, νωρίτερα, παράσχει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, δίνοντας καθαρή προοπτική για επίτευξη λύσης, κρατώντας όμως κλειστά τα χαρτιά του Βερολίνου για το περιεχόμενο και τη δομή.

Ειδικότερα ο κ. Σολτς μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημείωσε ότι

«περιμένω τις τελευταίες αξιολογήσεις και τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα και θα μας δώσουν την ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου να δούμε πώς θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα, πώς θα είναι το μέλλον, πώς θα οργανωθεί η μεταμνημονιακή περίοδος και τι θα προβλέπεται».

Αποφεύγοντας να διαψεύσει ότι η Γερμανία εμφανίζεται να ζητά αυστηρούς όρους για την ελάφρυνση του χρέους και για τη μεταμνημονιακή περίοδο, ο κ. Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι όλα τα επιμέρους ζητήματα είναι ανοικτά μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο Eurogroup στις 21 Ιουνίου κατά το οποίο η Αθήνα περιμένει λύση-πακέτο.

«Δεν είναι εύκολο να πούμε ποιο θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μια καλή απόφαση και η εξέλιξη αυτή έχει προετοιμαστεί με την ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα»

σημείωσε.

Οσον αφορά εξάλλου με την πορεία των διαβουλεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «συζητάμε τις συγκυρίες για να πάρουμε αποφάσεις».