Η Γερμανία ζητά υπομονή για το χρέος και ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Η Γερμανία ζητά υπομονή για το χρέος και ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Μηνύματα που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού έστειλαν με μπαράζ παρεμβάσεών τους χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τραβώντας ταυτόχρονα την κουρτίνα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και το χρέος.

Η ουσία όμως, δεν περιορίζεται στην υφή και το περιεχόμενο των δηλώσεων αλλά στην χρονική τους σύμπτωση, την αλληλεπιικάλυψη μηνυμάτων και το σκοπούμενο ακροατήριο τους, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε μερικές μέρες υπομονή, όταν το ίδιο ζητά η Γερμανία από την Αθήνα για το ζήτημα του χρέους.

Ετσι, αν και το Σκοπιανό και το χρέος, είναι φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, στην πραγματικότητα υπάρχει ισχυρή υποβόσκουσα σύνδεση, η οποία καθιστά τα δύο ζητήματα παράγοντες μιας ενιαίας εξίσωσης που αποσκοπεί στην ενίσχυση της γεωπολιτικής και γεωοικονομικής σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαφήμιση

Ό πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους, από το βήμα των Ποσειδωνίων 2018, ζητώντας “καθαρή λύση”, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, χωρίς την προληπτικήπιστωτική γραμμή, ενόψει της νέας σύγκλισης του Washington Group την Πέμπτη στο Παρίσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως

“η Ελλάδα λοιπόν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος, θα είναι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της”.

Στις δικές της δυνάμεις,

“χωρίς δεκανίκια. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης”

σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού επιχείρησε να απαντήσει, χωρίς ωστόσο να παράσχει νέες πληροφορίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με δηλώσεις στην εφημερίδα “Τα Νέα”:

«περιμένω τις τελευταίες αξιολογήσεις και τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα και θα μας δώσουν την ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου να δούμε πώς θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα, πώς θα είναι το μέλλον, πώς θα οργανωθεί η μεταμνημονιακή περίοδος και τι θα προβλέπεται».

ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η “Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να βγει στις αγορές”.

Αν και καθησυχαστικές, οι δηλώσεις Σολτς δεν κομίζουν νέα στοιχεία, αποτελούν, ωστόσο, ένδειξη ότι το Βερολίνο αφουγκράζεται τις ανησυχίες της Αθήνας, που είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει η Άγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα.

Το Σκοπιανό

Αντιστοίχως, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ προσπάθησε να δώσει την αίσθηση εν αναμονή συμφωνίας, τη στιγμή που εγείρονται ανησυχίες για εμπλοκή και φωνές καλούν για την αποφυγή ναυαγίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι έχει τον έλεγχο των εξελίξεων, ενώ ζήτησε περιθώριο μερικών ημερών, για λογαριασμό της πΓΔΜ, κίνηση που στόχο έχει να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι απαιτούνται περισσότερα σε επίπεδο διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας και στις δύο χώρες, ώστε να καταστεί εφικτή η προώθηση της λύσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς:

«έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».

ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι:

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα».

Παράλληλα, έριξε τροχιοδεικτικές βολές κατά της αντιπολίτευσης, ζητώντας να κατεβάσει τους τόνους, επί της απειλής για αποκάλυψη συμφωνιών προηγουμένων κυβερνήσεων, ρητορική που πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο τελευταίος με ανάρτησή του στο twitter μετέφερε τη διαμάχη στο τερέν των social media, όπου πολλά πράγματα λέγονται και δημοσιεύονται ευκολότερα, συμβάλλοντας στην προετοιμασία της κοινής γνώμης.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.