if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Τσίπρας-Γιούνκερ: Δημόσια συμφωνία για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο

Τη συμφωνία για επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, παρουσίασαν με δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση υψηλής σημειολογίας και πολιτικής αλληλεγγύης.

Πραγματικό φίλο της Ελλάδας χαρακτήρισε τον επικεφαλής της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα.

«Συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι η τελευταία του επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα».

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και γίνεται μια κανονική χώρα της ευρωζώνης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«Ο ελληνικός λαός, με θυσίες και στερήσεις για οκτώ χρόνια, διεκδίκησε και πετυχαίνει πρώτον να παραμείνει η χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, να προχωρήσει σε πλειάδα σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν το εχέγγυο ότι δεν βγαίνουμε απλά από τα προγράμματα στήριξης αλλά και δεν θα γυρίσουμε πίσω στις δυσκολίες που πέρασαν».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως έγινε και με άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα στήριξης.

«Με την καθοριστική συμβολή της Κομισιόν, είμαστε κοντά και στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup.

Πιστεύω ότι το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Μια υπεραπόδοση που εξέπληξε θετικά όλους τους εταίρους τα τελευταία τρία χρόνια και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, με σαφή αναφορά στην επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα, όσο κανονικές είναι και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης,

«Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας, επομένως μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα».

Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τελευταία αξιολόγηση. Οσο νωρίτερα τόσο καλύτερα και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη μείωση του χρέους. «Θέλω όλες οι χώρες να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει», τόνισε.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας και εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον τρόπο που προχωρά η Ελλάδα και τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε»,

ανάφερε.

Όπως είπε, οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές, εξαιρετικές ήταν και οι θυσίες. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι μπροστά μας, η ανάπτυξη επέστρεψε και η ανεργία μειώνεται. Η χώρα έχει γυρίσει σε πλεόνασμα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία του προγράμματος Γιούνκερ, σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της άκαμπτης λιτότητας. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι «η πιο καθαρή». Δεν θα υπάρχει, ούτως ή άλλως, καμία προληπτική γραμμή, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version