Ο Γιούνκερ στην Αθήνα: Μεταμνημόνιο, Τουρκία και Ευρωστρατός στο μενού

Ο Γιούνκερ στην Αθήνα: Μεταμνημόνιο, Τουρκία και Ευρωστρατός στο μενού

Επίσκεψη η οποία θα επισφραγίσει την αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, κλειδώνοντας την καθαρή έξοδο και επαναβεβαιώνονται τον κομβικό της ρόλο στα Βαλκάνια, αναμένεται η σημερινή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην Αθήνα, καθώς η ΕΕ μπαίνει στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές του 2019 και ο απερχόμενος πρόεδρος θέλει να παραδώσει την Ένωση σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβε.

Η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και την επόμενη μέρα, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 10:50, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε  Συμφωνία για όλα στο Eurogroup

Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ενέργεια υψηλού συμβολισμού, δεδομένου ότι λαμβάνει χώρα μία ημέρα πριν από το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, όπου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα.

Διαφήμιση

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα που εξόδου από το Μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, καθώς και ζήτημα της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, με τον Ευρωστρατό να αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς ζητείται από τις χώρες να περάσουν νόμο για τη διευκόλυνση της κίνησης μονάδων όλων των χωρών της ΕΕ χωρίς ειδικές άδειες, με “καρότο” την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση υποδομών.

Διαβάστε  Proxy war Τσακαλώτου-Ντράγκι μέσω... Ντρούτι, για τα κλειδιά των τραπεζών

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων, ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά, προτάσσοντας τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων και την αύξηση των προσφυγικών ροών.

Στις 10:00 ο κ. Γιούνκερ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Μετά από τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό και τις δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων.

Διαβάστε  Νέα συνάντηση για το ελληνικό χρέος στο Παρίσι

Το απόγευμα, στις 17:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαφήμιση