Βαλκανικό παζάρι Τσίπρα με guest star Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη

Βαλκανικό παζάρι Τσίπρα με guest star Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη

Μπαράζ επαφών επί οικονομικών αλλά και εθνικών θεμάτων θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που αναγορεύεται σε επίτημο διδάκτορα του ΑΠΘ. Με δεδομένο ότι στην πολτιική και τη διπλωματία δεν υπάρχουν συμπτώσεις, η ταυτόχρονη παρουσία των ηγετών των βαλκανικών χωρών και του προέδρου της Κομισιόν στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στην επανεξέταση της ευρύτερης πολιτικής προσέγγισης της ΕΕ προς την περιοχή.

Αν και από το Μαξίμου δίδεται η αίσθηση ότι πρόκειται για τις συνηθισμένες συναντήσεις ενίσχυσης του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, αυτές αναμένεται να εστιαστούν κυρίως στη στρατηγική αντιπαράθεση NATO και Ρωσίας στην περιοχή, τον χειρισμό του αλβανικού εθνικισμού και της διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας για την πΓΔΜ.

Σύμφωνα πάντως με το Μαξίμου στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας με τη θέσπιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η δημιουργία ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά βήματα για την προώθηση της ασφάλειας , της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας έστρωσε εδαφος συνεργασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Το ζήτημα των διμερών σχέσεων έχει εν πολλοίς ρυθμιστεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ η έλευση του προέδρου της Σερβίας σε αυτή τη φάση και ενώ η σύγκρουση NATO-Ρωσίας οδηγεί για ακόμη μια φορά σε αποσταθεροποίηση τα Σκόπια, είναι προφανές ότι θα εξυπηρετήσει στην διαμόρφωση μιας πιο ρεαλιστικής πολιτικής και διπλωματικής ατζέντας.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας

Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 10 το πρωί της Πέμπτης (13.07.2017) με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων Υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
Στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα. Επίσης θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θα τονιστεί δε η σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Παράλληλα θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Το μπαλάκι στην Ευρώπη για εγγυήσεις

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Σέρβου Προέδρου.

Συνάντηση με Μπόικο Μπορίσοφ

Στις 16.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.
Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Διαβάστε  Σκοπιανό, χρέος και μετα-Μνημόνιο προσδιορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Στις 17.45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Τελετή αναγόρευσης Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 19.30, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.
Η τελετή αναγόρευσης του Γιούνκερ θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.