if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Deutsche Bank: Οι επενδυτές δυσπιστούν, η μετοχή γκρεμίζεται, ο Κράιαν… “ιδρώνει”

Κάμψη τζίρου, ζημιές και αδύναμοι οικονομικοί δείκτες, αυτή είναι η πραγματικότητα της Deutsche Bank, αποδεικνύοντας ότι το εκτενές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει στην τράπεζα ο διευθύνων σύμβουλος, Τζον Κράιαν, δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις για την αναβολή εισαγωγής των νέων κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, που θα έπλητταν την τράπεζα.

Όπως επισημαίνει η DW μόλις την περασμένη εβδομάδα ο οικονομικός διευθυντής Τζέιμς φον Μόλτκε παραδέχονταν σε ημερίδα ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 τα έσοδα της τράπεζας θα είναι κατά 450 εκ. μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.

Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή η μετοχή έπεσε κατά 11% και διαμορφώθηκε προχθές, Δευτέρα, στα 11 ευρώ. Η αγορά έχει δώσει κατ επανάληψη χρόνο στη διοίκηση της Deutsche Bank που υπόσχεται αλλά ποτέ δεν πιάνει τους στόχους της και αυτό που οι επενδυτές απεχθάνονται είναι η διάψευση των προσδοκιών.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Τώρα ο CEO της Deutsche Bank είναι αντιμέτωπος με κρίση αξιοπιστίας στις αγορές, η οποία μπορεί εύκολα και γρεήγορα να οδηγήσει σε έλλειμμα δυσπιστία στο πρόσωπό του.

Η Deutsche Bank κατάφερε να αγοράσει χρόνο πέρυσι, όταν η γερμανική κυβέρνηση στήριξε πολιτικά το Κατάρ, στον αποκλεισμό του από τη Σαουδική Αραβία και σε “αντάλλαγμα” το επενδυτικό fund του εμιράτου αύξησε το ποσοστό του στη γερμανική τράπεζα.

Αυτό όμως δεν έλυσε ο πρόβλημα, δημιούργησε μόνο ένα θύλακα ασφαλείας μεταξύ του Κράιαν και των επενδυτών, αυτό όμως δεν διαρκεί για πάντα.

Ο Μάρκους Ρίζελμαν, αναλυτής της Independent Research προτείνει πλέον στους επενδυτές να πωλούν αντί να αγοράζουν μετοχές της Deutsche Bank, όπως επισημαίνει . Κι αυτό, επειδή όπως εκτιμά, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δεν έχει καταφέρει, παρά τις προσπάθειες της νέας ηγεσίας, να εξυγιάνει το τμήμα επενδύσεων από το οποίο η Deutsche Bank αντλεί τα υψηλότερα έσοδα. Ιδίως στο τόσο σημαντικό πρώτο τρίμηνο του έτους η τράπεζα απέτυχε να πάρει τα πάνω της στο, συνήθως, κερδοφόρο εμπόριο μετοχών, συναλλάγματος και πρώτων υλών.

Είναι η τρίτη συνεχή χρονιά που η Deutsche Bank καταγράφει απώλειες στο investement banking, δηλώνει ο Κλάους Νίντινγκ αντιπρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Προστασίας Κατόχων Αξιόγραφων (DSW). Η τράπεζα είναι ωστόσο παγιδευμένη στην στρατηγική της. Παρά τα προβλήματα και τις απώλειες, το τμήμα επενδύσεων ήταν και παραμένει το πιο κερδοφόρο της τράπεζας. Παράλληλα στα υπέρογκα πρόστιμα που καταβάλλονται στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, το τμήμα επενδύσεων συνεχίζει να καταγράφει υψηλές δαπάνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για bonus στελεχών του εν λόγω τμήματος, η Deutsche Bank δαπάνησε την τελευταία δεκαετία σχεδόν 36 δις ευρώ. Από την άλλη πλευρά η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 37,5 δις. Με άλλα λόγια με τα ποσά αυτά πληρώθηκαν bonus, δηλώνει ο αναλυτής Ντίτερ Χάιν από την Fairesearch κάνοντας λόγο για αποτυχία του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας, το οποίο έδωσε και πέρυσι πράσινο φως στην καταβολή bonus 2,3 δις ευρώ, την ώρα που η Deutsche Bank είχε απώλειες 725 εκ. ευρώ.

 

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version