Γιατί η Deutsche Bank απειλεί να τραβήξει 300 δισ. από το Λονδίνο

Γιατί η Deutsche Bank απειλεί να τραβήξει 300 δισ. από το Λονδίνο

Να ευθυγραμμιστεί με τη σκληρή γραμμή που υιοθετεί το Βερολίνο έναντι του Λονδίνου καλύπτοντας… τραπεζικά την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σοιμπλε, σπεύδει ο CEO της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, ο οποίος διέρρευσε ήδη τη φήμη της ενδεχόμενης μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων και χαρτοφυλακίων ύψους 300 δισ. από το City στη Φρανκφούρτη.

Με τον τρόπο αυτό ο Κράιαν και η Deutsche Bank επιχειρούν να στείλουν μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες τόσο σε τραπεζικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι “το χρήμα κάνει πολιτική” και ότι η Μέρκελ έχει τη δύναμη που απειλεί ότι διαθέτει και αυτό την καθιστά όχι μόνο δυνατό διαπραγματευτή αλλά και αξιόπιστη απειλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που αναπαράγεται από τα media σε ολόκληρο τον κόσμο ο Τζον Κράιαν δήλωσε στους εργαζόμενους της γερμανικής τράπεζας ότι ετοιμάζεται για ένα «σκληρό» Brexit, με την πλειονότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα στη Βρετανία να διεκπεραιώνονται στο εξής στη Γερμανία. Η Deutsche Bank σκοπεύει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής στη Φρανκφούρτη και μαζί με αυτές και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν οι λογαριασμοί 20.000 πελατών της.

Διαφήμιση

Η αρχική θέση φαίνεται ιδιαίτερα σκληρή και αδιάφορη για το συνεπακόλουθο ρίσκο που δημιουργεί τόσο εσωτερικά στην τράπεζα, για ενδεχόμενη φυγή στελεχών, όσο και στη λειτουργία για ενδεχόμενη αποχώρηση πελατών αλλά και σε πολιτικό επίπεδο καθώς η εμπλοκή της τράπεζας στην πολιτική διαπραγμάτευση με τόσο ευθύ και άκομψο τρόπο δίνει λαβές που μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως.

Στη συνέχεια του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος όπως διευκρινίζει και επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας:

«Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν», αναφέρει ο Κράιαν στο βίντεο που μαγνητοσκόπησε για τους υπαλλήλους. «Αναγκαστικά θα πρέπει να μεταφερθούν θέσεις ευθύνης στη Φρανκφούρτη, ή τουλάχιστον, να προστεθούν νέες».

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να καθησυχάσει τα στελέχη που μόλις απείλησε με μετακίνηση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να τα απειλεί με την προσθήκη ανταγωνιστικών θέσεων στη Φρανκφούρτη αν αυτά επιλέξουν να μείνουν στο Λονδίνο.

Το ενεργητικό της Deutsche Bank ανερχόταν σε 1,59 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Μεγάλο μέρος της συναλλακτικής της δραστηριότητας «περνά» από το Λονδίνο, όπου η τράπεζα έχει ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Κράιαν έδωσε μεγάλη έμφαση στη μείωση των συναλλαγών χρέους, που είναι εντάσεως κεφαλαίου, και στη διευθέτηση περιστατικών παραβίασης της δεοντολογίας που είχαν ανακύψει πριν την εκλογή του. Η μετεγκατάσταση στο Λονδίνο «κουμπώνει» με τη στροφή της τράπεζας προς την τραπεζική μεγάλων εταιρικών πελατών.

Το σχέδιο μετεγκατάστασης επιβλέπεται από δύο επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα της Deutsche Bank, τον Μάρκους Σενκ στη Φρανκφούρτη και τον Γκαρθ Ρίτσι στο Λονδίνο, καθώς και από την αρμόδια σε θέματα συμμόρφωσης της τράπεζας, Σιλβί Ματεράτ.

Διαφήμιση