if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο Ζούκερμπεργκ αναλαμβάνει την “πολιτική” ευθύνη για την παραβίαση, πετάει το μπαλάκι για τα ποινικά

Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Ο Μάερκ Ζάκερμπεργκ

Εκτενή ανάρτηση σε προσωπικό ύφος αλλά με ξεκάθαρη νομική χροιά πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επιχειρώντας να απαντήσει στα διογκούμενα ερωτηματικά για την υπόθεση της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων 50 εκατ. χρηστών, από την Cambridge Analytica για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ιδιοκτήτης του Facebook επιχειρώντας να επαναβεβαιώσει το “συμβόλαιο εμπιστοσύνης” με τους χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ανέλαβε την “πολιτική ευθύνη” απέναντί τους και προανήγγειλε δράσεις για την αποτελεσματικότερη προστασία της ιδιωτικότητας, ενώ παράλληλα, απευθυνόμενος στις αρχές και τους πολιτικούς, που έχουν ζητήσει εγγράφως και επισήμως εξηγήσεις, παρέθεσε ένα timeline γεγονότων παρουσιάζοντας το Facebook ως παθητικό εταίρο σε μια σχεδιασμένη προσπάθεια εκμετάλλευσής του πλούτου των πληροφοριών που διαθέτει, αναγνωρίζοντας μόνο αμέλεια.

Ωστόσο, η υπόθεση, από τη στιγμή που και το Facebook αναγνωρίζει την παραβίαση, έχει σαφείς ποινικές προεκτάσεις, τόσο σε επίπεδο κανονισμών και ασφάλειας δεδομένων όσο και για την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ακόμα και για προσπάθεια παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές. Σε αυτό το επίπεδο, αν και το Facebook δεν δρα ενεργητικά, εν τούτοις η αμέλεια μπορεί να το καθιστά έστω και παθητικά συνένοχο στην πράξη, με δυνατότητα αναγνώρισης ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την τέλεσή της και κατόπιν της αποκάλυψης.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την ανάρτησή του αποφεύγει να αναφερθεί στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, για το οποίο έχει κληθεί να καταθέσει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία και την Ευρώπη, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στον τελικό αποδέκτη των στοιχείων που είναι η καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Και εδώ πρόκειται για επιλογή των νομικών του Facebook ώστε να μη φανεί ότι υπήρχε γνώση ενδεχόμενου αδικήματος και να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτική διασύνδεση του Facebook, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιες επιπλοκές τόσο σε επίπεδο φήμης όσο και νομικά.

Τέλος, διευκρίνισε ότι τις «πιο σημαντικές κινήσεις για την αποτροπή κάτι ανάλογου σήμερα, τις έχουμε πάρει εδώ και χρόνια», σημειώνοντας όμως μία σειρά μέτρων που θα πάρει η εταιρεία, για να ενισχυθεί περαιτέρω η ασφάλεια των χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης και να καταστεί πιο δύσκολη η κλοπή δεδομένων.

Επίσης, σημείωσε ότι η Facebook Inc. θα ελέγξει όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων του Facebook, και πρόσθεσε ότι θα εισάγει ένα νέο εργαλείο στην κορυφή της ροής ειδήσεων (news feed) της ιστοσελίδας, το οποίο θα επιτρέπει σε κάθε χρήστη να διαγράφει εξωτερικές εφαρμογές, οι οποίες είναι πιθανόν να παραβιάσουν τα προσωπικά δεδομένα του.

Ολόκληρη, μεταφρασμένη η δήλωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Θέλω να μοιραστώ μια ενημέρωση για την κατάσταση της Cambridge Analytica -συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που έχουμε ήδη πάρει και τα επόμενα βήματα μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό θέμα.

Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας, και αν δεν μπορούμε τότε δεν αξίζουμε να σας παρέχουμε υπηρεσίες. Προσπαθώ να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και πώς να σιγουρευτώ ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Τα καλά νέα είναι ότι τα πιο σημαντικα βήματα για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός να συμβεί ξανά σήμερα, τα έχουμε ήδη κάνει χρόνια πριν. Αλλά κάναμε και λάθη, υπάρχουν κι άλλα να κάνουμε, και πρέπει να το κάνουμε.

Εδώ είναι ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων:

Το 2007, λανσάραμε την πλατφόρμα του Facebook με το όραμα ότι περισσότερες εφαρμογές πρέπει να είναι κοινωνικές. Το ημερολόγιό σας θα πρέπει να μπορεί να δείχνει τα γενέθλια των φίλων σας, οι χάρτες σας θα πρέπει να δείχνουν πού ζουν οι φίλοι σας, και το βιβλίο διευθύνσεων θα πρέπει να δείχνει τις φωτογραφίες τους. Για να γίνει αυτό, δώσαμε τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδεθούν σε εφαρμογές και να μοιραστούν ποιοι ήταν οι φίλοι τους και κάποιες πληροφορίες γι ‘ αυτούς.

Το 2013, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ονόματι Αλεξάντρ Κόγκαν, δημιούργησε μια εφαρμογή κουίζ προσωπικότητας. Το εγκατέστησαν περίπου 300,000 άτομα που μοιράζονταν τα δεδομένα τους καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η πλατφόρμα μας τότε, αυτό σήμαινε ότι ο Κόγκαν ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια από τα δεδομένα των φίλων τους.

Το 2014, για να αποτρέψουμε τις καταχρηστικές εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να περιορίσουμε δραματικά τα δεδομένα στα οποία μπορούδαν να έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές. Το πιο σημαντικό, οι εφαρμογές όπως του Kόγκαν δεν μπορούσαν πλέον να ζητούν δεδομένα των φίλων ενός ατόμου εκτός αν οι φίλοι του είχαν επίσης εξουσιοδοτήσει την εφαρμογή. Ζητούσαμε επίσης από τους προγραμματιστές να πάρουν έγκριση από εμάς πριν ζητήσουν ευαίσθητα δεδομένα από τους ανθρώπους. Αυτές οι ενέργειες θα απέτρεπαν οποιαδήποτε εφαρμογή όπως του Kόγκαν από το να έχει πρόσβαση σε τόσα δεδομένα σήμερα.

Το 2015, μάθαμε από τους δημοσιογράφους της Guardian ότι ο Kόγκαν είχε μοιραστεί δεδομένα από την εφαρμογή του με την Cambridge Analytica. Είναι ενάντια στην πολιτική μας για τους προγραμματιστές να μοιράζονται δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση των ανθρώπων, έτσι αποκλείσαμε αμέσως την εφαρμογή του Κόγκαν από την πλατφόρμα μας, και απαιτήσαμε από τον Κόγκαν και την Cambridge Analytica να πιστοποιησουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα δεδομένα που αποκτήθηκαν με ακατάλληλο τρόπο. μας παρέσχαν αυτές τις πιστοποιήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, μάθαμε από τον Guardian, τους New York Times και το Channel 4 ότι η Cambridge Analytica μπορεί να μην έχει διαγράψει τα δεδομένα όπως είχε πιστοποιηθεί. Τους απαγορεύτηκε αμέσως να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Η Cambridge Αnalytica ισχυρίζεται ότι έχει ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε εγκληματολογικό έλεγχο από μια εταιρία που προσλάβαμε για να το επιβεβαιώσει. Επίσης συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές που ερευνούν τι ακριβώς συνέβη.

Αυτό ήταν μια παραβίαση εμπιστοσύνης μεταξύ του Κόγκαν, της Cambridge Analytica και του Facebook. Αλλά ήταν επίσης παραβίαση της εμπιστοσύνης μεταξύ του Facebook και των ανθρώπων που μοιράζονται τα δεδομένα τους μαζί μας και περιμένουν από εμάς να τα προστατεύσουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό.
Σε αυτή την περίπτωση, κάναμε ήδη τα πιο σημαντικά βήματα πριν από μερικά χρόνια το 2014 για να εμποδίσουμε κακόπιστους παράγοντες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο. Αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να κάνουμε και θα περιγράψω αυτά τα βήματα εδώ:

Πρώτον, θα ερευνήσουμε όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών πριν αλλάξουμε την πλατφόρμα μας για να μειώσουμε δραματικά την πρόσβαση στα δεδομένα το 2014, και θα διεξάγουμε πλήρη έλεγχο κάθε εφαρμογής με ύποπτη δραστηριότητα. Θα αποκλείσουεμ από την πλατφόρμα μας κάθε προγραμματιστή που δεν συναινεί σε διεξοδικό έλεγχο. Και αν βρούμε προγραμματιστές που καταχράστηκαν προσωπικά αναγνωρίσιμα στοιχεία, θα τους αποκλείσουμε και θα το γνωστοποιήσουμε σε όλους όσοι επηρεάζονται από αυτές τις εφαρμογές. Αυτό περιλαμβάνει και άτομα των οποίων τα δεδομένα καταχράστηκε ο Κόγκαν και εδώ.

Δεύτερον, θα περιορίσουμε την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα ακόμη περισσότερο για να αποτρέψουμε άλλα είδη κακής χρήσης. Για παράδειγμα, θα αφαιρέσουμε την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα σας αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τους για 3 μήνες. Θα μειώσουμε τα δεδομένα που δίνετε σε μια εφαρμογή όταν κάνετε είσοδο — μόνο το όνομά σας, τη φωτογραφία προφίλ και τη διεύθυνση email σας. Θα ζητήσουμε από τους προγραμματιστές όχι μόνο να εξασφαλίζουν τη συναίνεση, αλλά και να υπογράφουν συμβόλαιο για να ζητήσουν από οποιονδήποτε πρόσβαση στις δημοσιεύσεις τους ή άλλα προσωπικά δεδομένα. Και θα έχουμε περισσότερες αλλαγές να μοιραστούμε τις επόμενες μέρες.

Τρίτον, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνετε σε ποιες εφαρμογές έχετε επιτρέψει να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας. Τον επόμενο μήνα, θα δείξουμε σε όλους ένα εργαλείο στην κορυφή των ενημερώσεών σας με τις εφαρμογές που έχετε χρησιμοποιήσει και έναν εύκολο τρόπο να ανακαλέσει τα δικαιώματα πρόσβασης αυτών των εφαρμογών στα δεδομένα σας. Έχουμε ήδη ένα εργαλείο για να γίνεται αυτό στις ρυθμίσεις απορρήτου σας, και τώρα θα βάλουμε αυτό το εργαλείο στην κορυφή των ενημερώσεών σας για να βεβαιωθούμε ότι θα το δουν όλοι.
Πέρα από τα μέτρα που είχαμε ήδη λάβει το 2014, πιστεύω ότι αυτά είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να λάβουμε για να συνεχίσουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην πλατφόρμα μας.

Ξεκίνησα το Facebook, και στο τέλος είμαι υπεύθυνος για ό, τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας. Θέλω να κάνω ό, τι χρειάζεται για να προστατέψω την κοινότητά μας. Παρόλο που το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την Cambridge Analytica δεν θα πρέπει πλέον να συμβαίνει με νέες εφαρμογές σήμερα, αυτό δεν αλλάζει ό, τι συνέβη στο παρελθόν. Θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία να διασφαλίσουμε περαιτέρω την ασφάλεια στην πλατφόρμα μας και να καταστήσουμε την κοινότητά μας ασφαλέστερη για όλους που θα πάνε μπροστά.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που συνεχίζετε να πιστεύετε στην αποστολή μας και εργάζεστε για να οικοδομήσουμε αυτή την κοινότητα μαζί. Ξέρω ότι η διόρθωση όλων αυτών των θεμάτων παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ ό, τι θα θέλαμε, αλλά σας υπόσχομαι ότι θα το ξεπεράσουμε και θα χτίσουμε μια καλύτερη υπηρεσία μακροπρόθεσμα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version