Ο Ζούκερμπεργκ καταθέτει στο Κογκρέσο, για το σκάνδαλο Facebook-Analytica… Τραμπ

Ο Ζούκερμπεργκ καταθέτει στο Κογκρέσο, για το σκάνδαλο Facebook-Analytica… Τραμπ

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα καθώς ξεκινάει η κατάθεση του δημιουργού και επικεφαλής του Facebook, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ενώπιον των τριών επιτροπών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, για το σκάνδαλο της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τελικά από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κατάθεση του Ζούκερμπεργκ είναι βαρυσήμαντη, όχι μόνο όσον αφορά την καταγραφή, αποθήκευση, διαχείριση και ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων χρηστών των social media, αλλά κυρίως γιατί αγγίζει το ευαίσθητο και σύνθετο ζήτημα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, των ρωσικών παρεμβάσεων και της πολιτικής επιρροής που έχουν αποκτήσει τα κοινωνική δίκτυα.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η συλλογή προσωπικών δεδομένων, ο βαθμός εκούσιας ή ακούσιας καταγραφής των χρηστών του Facebook, η αποθήκευση και χρήση των στοιχείων, τα φίλτρα ελέγχου και οι εγκρίσεις που λαμβάνονται και εν τέλει η χρήση της στοχευμένης πολιτικής διαφήμισης μέσα από τα social media ως τρόπου επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Διαφήμιση

«Δεν είχαμε κατανοήσει το εύρος της ευθύνης μας και αυτό ήταν μεγάλο λάθος»,

αναμένεται να πει ο Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με τη γραπτή του κατάθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Ήταν δικό μου λάθος και ζητάω συγγνώμη»

Όπως σχολιάζει το Reuters, ωστόσο, πολύ δύσκολα τα μέλη του Κογκρέσου θα αρκεστούν στο mea culpa του Ζάκερμπεργκ.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι δηλώσεις του Ζούκερμπεργκ θα έχουν στόχο να περιοριστούν ενδεχόμενες νομικές επιπτώσεις κατά της εταιρίας του, να δοθεί η αίσθηση του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών και να ανασχεθούν οι πιέσεις για μεγαλύτερη ρύθμιση των social networks, ιδιαίτερα ως προς το ειδησεογραφικό και διαφημιστικό περιεχόμενο.

Αν οι απαντήσεις του δεν κριθούν επαρκείς, θα προωθήσει αυστηρό πλαίσιο για τη ρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη χρήση των δεδομένων των χρηστών και την μετάδοση πολιτικών διαφημίσεων μέσω αυτών. Το Facebook έχει ήδη λάβει ορισμένα μέτρα στο επίπεδο των διαφημίσεων, ενώ δηλώνει υπέρ της υιοθέτησης ρυθμιστικού πλαισίου, που θα ισχύει για όλα τα social media.

Διαβάστε  Εργαλεία - "power to the users" από Facebook και twitter

Ο επικεφαλής του Facebook χθες συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών των επιτροπών Εμπορίου και Νομικών Θεμάτων της Γερουσίας, οι οποίοι θα του υποβάλλουν σήμερα ερωτήσεις από κοινού. Αύριο θα απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πέραν της κρίσιμης υπόθεσης της Cambridge Analytica, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η χρήση του μέσου από τη Ρωσία, που κατηγορείται για απόπειρα εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, με προώθηση ψευδών ειδήσεων και άλλων αναρτήσεων, που είχαν ως στόχο να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε  ΗΠΑ-Β. Κορέα: Πάνε σε σύνοδο με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Διαφήμιση