Νέα εμπλοκή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Κατέρρευσαν οι στρατηγικές συνομιλίες

Νέα εμπλοκή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Κατέρρευσαν οι στρατηγικές συνομιλίες

Νέα επιδείνωση καταγράφεται στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας καθώς και οι δυο πλευρές δυναμίτισαν τις στρατηγικές συνομιλίες με τη στάση τους, ενώ τη χαριστική βολή έδωσε η Μόσχα ανακοινώνοντας την απόσυρση της αντιπροσωπείας της.

Η Ρωσία ακύρωσε τις στρατηγικές συνομιλίες που είχε προβλεφθεί να διεξαχθούν τον Μάρτιο με τις ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση – την τελευταία στιγμή – αμερικανικής αντιπροσωπείας από συνάντηση για την κυβερνοασφάλεια, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ, χαρακτήρισε την αποχώρηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας από τις συνομιλίες στα τέλη Φεβρουαρίου στη Γενεύη «μη φιλική απόφαση» που «δίνει την εντύπωση ότι είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων και οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των σχέσεων» των δύο χωρών.

Διαφήμιση

Κατά συνέπεια, η Ρωσία θεωρεί ότι είναι «αδύνατον» να λάβει μέρος στη συνάντηση που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 6 και 7 Μαρτίου στη Βιέννη με σκοπό να συζητηθούν οι δυσκολίες στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και άλλα στρατηγικά θέματα.

Η απόφαση λαμβάνεται την επομένη μιας ομιλίας σε μιλιταριστικούς τόνους του Βλάντιμιρ Πούτιν στο κοινοβούλιο, όπου υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει στην κατοχή της νέα «ανίκητα» όπλα και κάλεσε τους Δυτικούς να «ακούσουν».

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Μόσχα ότι δεν συμμορφώνεται με τις διεθνές υποχρεώσεις της μετά την ομιλία αυτή, που εκφωνήθηκε δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο Βλ. Πούτιν ελλείψει αντιπάλου.