Ο Πούτιν προσπαθεί να ανατρέψει το status quo με νέα πυρηνικά

Ο Πούτιν προσπαθεί να ανατρέψει το status quo με νέα πυρηνικά

Αίσθηση και ανησυχία προκάλεσε στη Δύση η νέα επίδειξη δύναμης του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος παρουσίασε μια ολόκληρη νέα γενιά πυρηνικών όπλων, τα οποία διατείνεται ότι μπορούν να διαπεράσουν κάθε αεράμυνα. Η νέα στρατηγική του Βλάντιμιρ Πούτιν σε συνδυασμό με την αμετροεπή και εμπρηστική του Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζουν κατακόρυφα το γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ παράλληλα δυναμιτίζουν την προοπτική συμφωνιών πάνω σε υφιστάμενες δομές.

Η πρόσφατη παρουσίαση των νέων όπλων αιχμής της Ρωσίας, από τον πρόεδρο της χώρας, τη στιγμή που είναι ανοιχτά τα μέτωπα από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί παράλληλα εμπορικά πλήγματα, αποτελεί σαφές μήνυμα επιδείνωσης. Παράλληλα όμως, πρόκειται για στροφή στην ψυχροπολεμική ρητορική, καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσε τη Δύση “να ακούσει”, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υπερηχητικών πυρηνικών όπλων.

Η επιλογή της παρουσίασης νέων στρατηγικών όπλων από τη Ρωσία τη στιγμή που η αντιπαράθεση με το NATO εντείνεται και η Ευρώπη επίσης αντιδρά στις συνεχιζόμενες επιθέσεις Ρώσων hackers. αποτελεί κίνηση που στόχο έχει την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων. Επιδεικνύοντας την ισχύ των ρωσικών όπλων ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσπαθεί να παράσχει ικανές διαβεβαιώσεις στους συμμάχους της Ρωσίας και παράλληλα να αλλάξει τους όρους των συζητήσεων με τη Δύση.

Το εντυπωσιακό νέο όπλο αποκαλύφθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Η πλειοψηφία των νέων στρατιωτικών όπλων έμοιαζε να προέρχονται από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας.

Διαφήμιση

Ο νεότερος ρωσικός υγροκατευθυνόμενος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), RS-28 Sarmat (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ – SS-X-30 Satan-2) βρίσκεται στη φάση “ενεργών δοκιμών”. Έχει αναπτυχθεί για να αντικαταστήσει τον αξιόπιστο αλλά και γηράσκοντα στρατηγικό πυρηνικό πύραυλο της Σοβιετικής περιόδου R-36M2 Voevoda (SS-18 Satan). Τα βασικά συστατικά του νέου συγκροτήματος έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς διαφορετικών τύπων πυρηνικών κεφαλών, το σύστημα Sarmat δεν έχει ουσιαστικά κανένα όριο εύρους και θα είναι σε θέση να μεταφέρει το ωφέλιμο φορτίο του οπουδήποτε στον πλανήτη, είτε στον Νότιο, είτε στον Βόρειο Πόλο.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Άμυνας δείχνει τους νέους πυραύλους στα κοντέινερ μεταφοράς καθώς και την εκτόξευση από ένα υπόγειο σιλό.

Η πρώτη παρτίδα των πυραύλων Sarmat αναμένεται να ενταχθεί στο ρωσικό στρατηγικό οπλοστάσιο στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βίκτορ Μποντάρεφ. Η πλήρης παραγωγή των νέων πυραύλων θα ξεκινήσει μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Οι πύραυλοι θα ενταχθούν σε υπάρχοντα υπόγεια σιλό με ελάχιστες προσαρμογές, δήλωσε ο Αρχηγός των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, Σεργκέι Καρακάγεφ.

Υψηλής ακρίβειας υπερηχητικά συστήματα πυραύλων

Ένα άλλο νέο όπλο που αποκαλύπτεται είναι ένα εκτοξευόμενο από τον αέρα υπερσχηματιστικό βλήμα που ονομάστηκε Kinzhal (το μαχαίρι). Ο πύραυλος ήδη υποβάλλονται σε δοκιμές στο στρατό, σύμφωνα με τον Πούτιν. Η συσκευή εκτοξεύεται από αεροσκάφη μεγάλου υψομέτρου, όπως το MiG-31, και έχει μια δραστικό βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος είναι ικανός να ταξιδεύει 10 φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου, είναι ιδιαίτερα εξελιγμένος και μπορεί να υπερκεράσει όλα υπάρχοντα και υπό ανάπτυξη συστήματα αεράμυνας. Το Kinzhal μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πυρηνικές και συμβατικά κεφαλές.

Μια άλλη ρωσική υπερηχητική καινοτομία είναι το συγκρότημα πυραύλων Avangard. Παρόλο που αποκαλύφθηκαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα, φαίνεται ότι πρόκειται για ένα είδος προωθητήρα που θα τοποθετηθεί στα ανώτερα στάδια των στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων. Το Avangard έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει μπει σε γραμμή παραγωγής, σύμφωνα με τον Πούτιν.

Άμυνα λέιζερ;

Λίγα είναι γνωστά για ένα “σύστημα λέιζερ μάχης”, το οποίο επίσης αποκαλύφθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο. Πρόκειται για ένα φορητό συγκρότημα που τοποθετείται σε φορτηγό, με μια συσκευή που προσομοιάζει με όπλο, η οποία πιθανώς είναι το εν λόγω λέιζερ.

«Δεν είναι μια θεωρία ή μια μακέτα, ούτε καν η έναρξη της παραγωγής. Από πέρυσι, ο στρατός δέχεται ήδη συγκροτήματα μάχης λέιζερ”

δήλωσε ο Πούτιν, ενώ συνέχισε

“Οι ειδικοί θα καταλάβουν ότι χρήση τέτοιων συστημάτων αναβαθμίζει την αμυντική ικανότητα της Ρωσίας”

Ο ακριβής σκοπός του συστήματος, ωστόσο, παραμένει ένα μυστήριο. Η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποίησε διάφορα πρωτότυπα οχήματα εδάφους σχεδιασμένα να “τυφλώνουν” τον οπτικό-ηλεκτρονικό εξοπλισμό των εχθρικών οχημάτων με δέσμη λέιζερ. Είναι αμφισβητήσιμο εάν η ιδιοσυγκρασιακή τους φύση δικαιολογεί το όνομα “λέιζερ μάχης”. Η Σοβιετική Ένωση είχε επίσης σχέδια για αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά όπλα λέιζερ, εναέρια και ακόμη και τροχιακά λέιζερ μάχης. Κανένας από αυτούς δεν συνέβη τότε.

Οι Η.Π.Α. έχουν σχεδιάσει επίσης διάφορα πρωτότυπα λέιζερ, συμπεριλαμβανομένων των αντιπυραυλικών συστημάτων λέιζερ. Η μοναδική συσκευή των ΗΠΑ που έχει χρησιμοποιηθεί είναι ένα η ZEUS-HLONS που που τοποθετείται στο Humvee και χρησιμοποιείται για την καταστροφή των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί