Ο ESM “φουσκώνει” τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος για να συμφωνήσει το ΔΝΤ

Ο ESM “φουσκώνει” τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος για να συμφωνήσει το ΔΝΤ

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της αμοιβαίας προσέγγισης με το ΔΝΤ κάνει ο ESM ανακοινώνοντας το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων και την επίδρασή του στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανεβάζοντας την αρχική εκτίμηση για περιορισμού του λόγου προς το ΑΕΠ κατά 25%, έναντι 20% που αρχικά είχε συμφωνηθεί.

Η κίνηση του ESM, ακολουθεί την ευθυγράμμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, τον συμβιβασμό στα stress tests και την απαντά στη διαρκή παρότρυνση του ΔΝΤ προς τους εταίρους της Ελλάδας αφενός να συγκεκριμενοποιήσουν και αφετέρου να ενισχύσουν την παρέμβαση για την ελάφρυνση του χρέους και συνεπώς την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του.

«Ο ESM παραδίδει το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειες να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία, έτσι ώστε επιτυχημένα να βγει από το πρόγραμμα διάσωση τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Διαβάστε  Τρομο-Μήνυμα Κοστέλο σε ESM υπέρ Ελλάδας

Ο ESM υπολογίζει τώρα ότι το συνολικό βραχυπρόθεσμο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει τη σχέση χρέος/ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060, και τις μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι μονάδες. Πρόκειται για μεγαλύτερη ελάφρυνση από την αρχικά αναμενόμενη που ήταν 20 ποσοστιαίες μονάδες πτώση του λόγου χρέος/ΑΕΠ και πέντε ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα για τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Το πακέτο περιλαμβάνει τρια μέτρα. Το πρώτο ολοκληρώθηκε στην αρχή του 2017: η επιμήκυνση της μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης και η ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.

Το δεύτερο μέτρο, η μείωση του επιτοκιακού ρίσκου της Ελλάδας, αποτελείται από τρία διαφορετικά σκέλη. Με βάση το πρώτο, μια ανταλλαγή ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες θα ανταλλαχθούν με ρευστό. Οι πόροι αυτοί θα αντληθούν από την έκδοση ομολόγων του EFSF και ESM μακρύτερης διάρκειας. Oι EFSF και ESM έχουν ολοκληρώσει την έκδοση για τη χρηματοδότηση αυτού του σκέλους.

Διαβάστε  Αναρμόδια δήλωσε η Βουλή για τη Novartis, ο λόγος στη Δικαιοσύνη

Το δεύτερο σκέλος προβλέπει ανταλλαγές τίτλων από την ESM για την σταθεροποίηση του κόστους χρηματοδότησης της Ελλάδας. Το πρόγραμμα έχει πλέον τεθεί σε ισχύ και το επιτοκιακό ρίσκο όλων των δανείων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Όπως είχε σχεδιαστεί από την αρχή, ο ESM θα συνεχίσει να είναι ενεργός στην αγορά παραγώγων για την διατήρηση του προγράμματος αυτού.

Το τρίτο σκέλος, γνωστό ως προσαρµογή χρηµατοδότησης (matched funding), θα εφαρμοστεί όπως είχε σχεδιαστεί το 2018, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Το σκέλος αυτό προβλέπει ότι ο ESM θα χρεώσει ένα σταθερό επιτόκιο για ένα μέρος των μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.

Διαβάστε  Η Ιταλία πήρε το μάθημά της, δεσμεύεται για τους δημοσιονομικούς στόχους

To τρίτο μέτρο την επιβολή ορίου στην αύξηση επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017. Η επιβολή αποφασίστηκε στην αρχή του έτους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τα μέτρα αυτά στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 και το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του EFSF τα υιοθέτησε στις 23 Ιανουαρίου του 2017.