Ο Ερντογάν στην Ελλάδα: Το πρόγραμμα και η ατζέντα

Ο Ερντογάν στην Ελλάδα: Το πρόγραμμα και η ατζέντα

Οριστικοποιήθηκαν και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο οποίος θα βρεθεί αρχικά στην Αθήνα για συναντήσεις με την πολιτειακή ηγεσία και εν διαβουλεύσεις σε επίπεδο αντιπροσωπειών, ενώ τη δεύτερη ημέρα θα μεταβεί στην Κομοτηνή.

Μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν στο ύφος και την ατζέντα συζητήσεων και δημόσιων δηλώσεων, έτσι ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις αλλά και να είναι σαφή τα μηνύματα που θα σταλούν προς την Ευρώπη και το NATO.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν
θα προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί.
Με την άφιξη του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και
στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Στη 1 το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπειεις.
Με το πέρας των συνομιλιών, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Το απόγευμα στις 19.30 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου o κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί την Κομοτηνή.

Διαβάστε  Παρασκηνιακό new deal ΗΠΑ και ΕΕ με τον Ερντογάν

Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, το Κυπριακό, το προσφυγικό και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να ζητήσει την έναρξη διαβουλεύσεων για ένταξη στην περιφερειακή συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, στην οποία από το 2018 θα συμμετάσχει και η Ιταλία.

Διαβάστε  Νέες επιχειρήσεις στη Συρία και ευρωπαϊκή προοπτική, στην ίδια ομιλία "πούλησε" ο Ταγίπ Ερντογάν

Διαφήμιση