if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Πολωνία αγοράζει Patriot με 10,5 δισ. από τις ΗΠΑ

Εξοπλιστικό deal 10,5 δισ. για την προμήθεια αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος Patriot υπέγραψε η Πολωνία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων υπό τη σκιά της ρωσικής απειλής, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ εντείνεται η ανάπτυξη δυνάμεων του NATO στην Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο το deal αυτό έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική, γεωστρατηγικά και διπλωματικά περίοδο καθώς η κυβέρνηση της Πολωνίας βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΕΕ και τη στιγμή που δημιουργείται ο Ευρωστρατός (PESCO).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία είναι ένα από τα λίγα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ που τον περασμένο μήνα δεσμεύθηκε υποσχέθηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, θέλοντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του NATO στο πλαίσιο της προσέγγισης με τον Ντόναλντ Τραμπ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η Πολωνία υπέγραψε ένα μνημόνιο προθέσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με την πολυαναμενόμενη συμφωνία Patriot όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε τη Βαρσοβία τον Ιούλιο. Ο υπουργός Άμυνας Antoni Macierewicz δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι αναμένει ότι μια τελική συμφωνία θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Η προτεινόμενη πώληση περιλαμβάνει τέσσερα σετ ραντάρ, τέσσερις σταθμούς ελέγχου, 16 σταθμούς εκτόξευσης και 208 πυραύλους Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3), δήλωσε η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας για την άμυνα. Τα συστήματα κατασκευάζονται από την Raytheon, την ομάδα άμυνας των ΗΠΑ.

Η πώληση πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ επειδή περιλαμβάνει προηγμένη τεχνολογία. Η DSCA δήλωσε ότι οι συμψηφιστικές συμφωνίες, τις οποίες ζήτησε η Πολωνία, είναι «απροσδιόριστες και θα καθοριστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και των εργολάβων».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version