Πολωνία: Ανασχηματισμός για επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη

Πολωνία: Ανασχηματισμός για επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη

Ανασχηματισμό-μήνυμα συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Ματέους Μαρεγιόφσκι, καθώς οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ και οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν νομική δράση κατά της Βαρσοβίας.

Διαφήμιση

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας που επιχείρησε να αμφισβητήσει θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε μια σειρά από τομείς, φτάνοντας μέχρι το Κράτος Δικαίου, ανέκρουσε πρύμναν και αναγκάζεται να καρατομήσει κορυφαίους υπουργούς που ηγούνταν την προσπάθειας αντιμεταρρύθμισης της χώρας.

Διαβάστε  Ελλάδα και Ιταλία απέτρεψαν ευρω-ρωσική σύρραξη

Η Πολωνία αποτελεί την προμετωπίδα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και η ακροδεξιά κυβέρνησή της έλαβε την άμεση στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, αφού συμφώνησε σε αγορά συστοιχιών πυραύλων patriot συνολικής αξίας πάνω από 10 δισ., απόφαση που δημιούργησε εντάσεις τόσο με την ΕΕ αλλά και εσωτερικές μεταξύ της φυσικής και της πολιτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος Andrzej Duda, ενεργώντας σύμφωνα με τις συστάσεις του πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki, απέπεμψε τον υπουργό περιβάλλοντος Jan Szyszko, ο οποίος πέρασε νόμο που επιτρέπει στην υλοτομία μεγάλης έκτασης σε ένα αρχαίο δάσος στη χώρα.

Διαβάστε  Mega-deal 3,8 δισ. για πυραύλους Patriot υπέγραψαν ΗΠΑ-Πολωνία

Επίσης καρατομήθηκαν, ο υπουργός Άμυνας Αντόνι Μακίρεβιτς, που προέρχεται από τις τάξεις των αντι-κομμουνιστών, ο οποίος αντιμετωπίζει κριτική για καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του στρατού, ενώ ήρθε σε σύγκρουση με κορυφαίους στρατηγούς. Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρέθηκε και υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski.

Ο ανασχηματισμός ήρθε μετά τον διορισμό του πρώην υπουργού τραπεζών και οικονομικών Morawiecki ως πρωθυπουργού, αντικαθιστώντας την Beata Szydlo.

Διαβάστε  Τα ρωσικά στρατεύματα συμμετέχουν σε περισσότερες ασκήσεις από τα νατοϊκά

Η Πολωνία βρίσκεται επίσης στην εμπροσθοφυλακή των χωρών που αρνούνται να εφαρμόσουν τις ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του μέτρου, ζήτημα για το οποίο επίσης αντιμετωπίζει τη μήνη της Κομισιόν.

Διαφήμιση