Mega-deal 3,8 δισ. για πυραύλους Patriot υπέγραψαν ΗΠΑ-Πολωνία

Mega-deal 3,8 δισ. για πυραύλους Patriot υπέγραψαν ΗΠΑ-Πολωνία

Εξοπλιστικό mega-deal 3,8 δισ. ευρώ υπέγραψε η Πολωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, το οποίο ωστόσο είναι πολύ μικρότερο από αυτό των 10 δισ. που είχαν αρχικά συμφωνήσει η κυβέρνηση της χώρας με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας όπλων στην ιστορία της, η οποία τοποθετείται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των δυνάμεών της απέναντι στη Ρωσία.

«Είναι μια εξαιρετική, ιστορική στιγμή∙ η Πολωνία εισέρχεται σε μια ολόκληρη νέα εποχή τελευταίας τεχνολογίας, σύγχρονου εξοπλισμού και αμυντικών μέσων»,

δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στη διάρκεια της τελετής.

Διαφήμιση

Με τον τρόπο αυτό η Πολωνία ανεβάζει το επίπεδο των αμυντικών της δαπανών, για το οποίο πιέζουν οι ΗΠΑ, ενώ δέχεται το αντισταθμιστικό όφελος της αύξησης των δυνάμεων του NATO που εδρεύουν στο έδαφός της και της πιο ενεργής συμμετοχής στις ασκήσεις της συμμαχίας στην περιοχή.

Διαβάστε  Ο Στόλτενμπεργκ παρέδωσε την πρόσκληση στον Ζάεφ

Η Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επέσπευσε τις προσπάθειες αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων της μετά την κατάληψη και προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την ανανεωμένη στρατιωτική και πολιτική αυτοπεποίθηση της Μόσχας στην περιοχή. Τα δύο τρίτα των οπλικών συστημάτων της Πολωνίας ανάγονται στη σοβιετική εποχή, όταν η χώρα ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η συμφωνία για τους Patriot έρχεται ως ανακούφιση για την Πολωνία, οι σχέσεις της οποίας με την Ουάσινγκτον, τον κυριότερο εταίρο της στο ΝΑΤΟ, παραμένουν τεταμένες μετά το σχέδιο νόμου που εισήγαγε στη Βουλή η Βαρσοβία τον Ιανουάριο με το οποίο ποινικοποιούνται οι δηλώσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή της Πολωνίας στο Ολοκαύτωμα.

Διαβάστε  Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω τροπολογίας για πάγωμα εξοπλισμών

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει την ελευθερία του λόγου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ισοδυναμεί με άρνηση του Ολοκαυτώματος, κατηγορία την οποία η Πολωνία αρνείται.

«Αναμένουμε από την Πολωνία να κινηθεί γρήγορα στη Φάση II. Έχει δηλώσει την επιθυμία της να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Βες Κρέμερ, πρόεδρος της Raytheon Integrated Defense Systems, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Πολωνία να διεξάγει αεροπορικές και πυραυλικές επιχειρήσεις με συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα οι οποίες διαθέτουν ήδη συστοιχίες πυραύλων Patriot.

Διαβάστε  Φρεγάτες FREMM, Mirage και C-27 επί τάπητος σήμερα και αύριο

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.