Η Αλβανία κάνει squeeze out την ελληνική μειονότητα

Η Αλβανία κάνει squeeze out την ελληνική μειονότητα

Με πρακτικές απαλλοτριώσεων εκτάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία συνεχίζει ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα να προκαλεί και να προωθεί την αλυτρωτική του ατζέντα, προκαλώντας αντιδράσεις από την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θέτει εκ νέου θέμα κολλήματος στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, ενώ ερώτηση στον υπουργό για το ίδιο θέμα και για τις σχετικές ενέργειες απευθύνει και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο ο Έντι Ράμα έχει ήδη στείλει μήνυμα υποβάθμισης της σημασίας της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του καταργώντας στη νέα κυβέρνηση το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και δημιουργώντας νέο υπουργείο στήριξης Αποδήμων Αλβανών.

Διαφήμιση

«Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

δήλωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία ζητά την

“άμεση παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία”

σε ερώτηση που καταθέτει ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, την οποία συνυπογράφουν οι αναπληρωτές τομεάρχες κύριοι Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης και Σίμος Κεδίκογλου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση,

«πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι αλβανικές αρχές προωθούν νέο πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή της Χειμάρρας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σκοπίμως από τα Τίρανα ως εργαλείο για στοχευμένες μαζικές απαλλοτριώσεις παραθαλάσσιων εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων, μεγάλης οικονομικής αξίας, που ανήκουν σε μέλη της εκεί εθνικής ελληνικής μειονότητας».

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση,

«θα επέφερε καίριο πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητά της και θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την εκρίζωσή της από τις ιστορικές εστίες της».

Τα στελέχη της Ν.Δ. ρωτούν τον υπουργό ποιες ενέργειες έχει αναλάβει προς την αλβανική κυβέρνηση προκειμένου «σε πρώτο στάδιο να αποτραπεί η παραβίαση και σε δεύτερο να υπάρξει προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής Μειονότητας».
Ζητούν επίσης να ενημερωθούν για το αν το θέμα έχει τεθεί ή πρόκειται να τεθεί από ελληνικής πλευράς προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., δεδομένου, όπως αναφέρουν, ότι

«τυχόν παραβίαση περιουσιακών και μειονοτικών δικαιωμάτων παραβιάζει ευθέως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Αλβανία οφείλει να σεβασθεί».