if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μέρκελ-Γκουτιέρες άδειασαν δημοσίως τον Τραμπ

Ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον και υπόκωφα μηνύματα προς την Ουάσιγκτον στέλνουν με δηλώσεις τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η Γερμανία, όσον αφορά την κλιμακούμενη κρίση στη Βόρεια Κορέα. Αν και συνήθως τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι χώρες-πυλώνες του διεθνούς status quo δεν μετρούν τα λόγια τους όταν απευθύνονται στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ, αυτή τη φορά δυο κορυφαίοι παίχτες ακολούθησαν πολιτική ίσως αποστάσεων.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση οι δηλώσεις καταδικάζουν τη σθγκρουσιακή ρητορική τόσο της Βορείου Κορέας όσο και της Ουάσιγκτον μια πιο προσεκτική ανάλυση καταδεικνύει ότι ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δια των εκπροσώπων τους καταδικάζουν με την ίδια φράση και τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και λαμβάνουν ίσες αποστάσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Βορειοκορεάτες και τους Αμερικανούς να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά «την κλιμάκωση στις δηλώσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Πιονγιάνγκ, που αλληλοαπειλήθηκαν με στρατιωτικά αντίποινα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«Παρακολουθούμε με τη μεγαλύτερη ανησυχία την κλιμάκωση στις δηλώσεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο, η κατάσταση είναι αληθινά σοβαρή. Το να προσθέσουμε τον ήχο από τις στρατιωτικές μπότες σίγουρα δεν θα βελτιώσει τα πράγματα, η στρατιωτική οδός δεν μπορεί να είναι λύση»,

υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ, προσθέτοντας

«Καλούμε συνεπώς όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»,

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε απειλές πολέμου εναντίον της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των στρατιωτικών φιλοδοξιών της, υποσχόμενος «πυρ και οργή», ενώ η Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχομενο να εκτοξεύσει πυραύλους προς το αμερικανικό έδαφος της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ σηματοδοτουν μια σαφή κλιμάκωση στη ρητορική της Ουάσινγκτον έναντι των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά, εξαιτίας των οποίων επιβλήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στην Πιονγιάνγκ μια έβδομη πτυχή κυρώσεων του ΟΗΕ.

Η στάση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δείχνει με σαφήνεια ότι το Βερολίνο χρεώνει ευθύνες στην ουασιγκτον για την κλιμάκωση της έντασης και προσωπικά στον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ κλείνοντας ξεκαθαρίζει “η στρατιωτική οδός δεν μπορεί να είναι λύση”, ξεκαθαρίζοντας στην ουσία ότι η ΕΕ δεν στηρίζει τις ΗΠΑ σε ένα τέτοιο μονοπάτι, θέση που δημιουργεί ρήγμα στον ΟΗΕ και το NATO.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για την «κλιμάκωση της συγκρουσιακής ρητορικής» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, σημείωσε ένας εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ανήσυχος για τη συνεχιζόμενη κατάσταση και προβληματίζεται για την κλιμάκωση της συγκρουσιακής ρητορικής»

δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Στάση που επίσης χρεώνει ευθύνες στην Ουάσιγκτον και σε επίπεδο ρητορικής την κατατάσσει στην ίδια μοίρα με την Πιονγιάνγκ, ενώ κατά παράδοση οι θέσεις του γγ ΟΗΕ διατυπώνονται εφόσον υπάρχει ευρεία συναίνεση στο περιεχόμενο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version