Διεθνής ομοβροντία κατά Κιμ μετά την εκτόξευση του ICBM

Διεθνής ομοβροντία κατά Κιμ μετά την εκτόξευση του ICBM

Μπαράζ καταδικαστικών δηλώσεων από τη διεθνή κοινότητα, χώρες και οργανισμούς ακολούθησε τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να ρίχνει, για ακόμη φορά, λάδι στη φωτιά.


Με νέο γύρο εμπρηστικών δηλώσεων απάντησε στην 23η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας για ακόμη φορά να κάνει επίδειξη δύναμης και πολιτικής αποφασιστικότητας και χρησιμοποιώντας την ένταση για να καλλιεργήσει κλίμα πόλωσης και να αλλάξει την εσωτερική και διεθνή ατζέντα

«Θα το τακτοποιήσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τραμπ επεσήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα στον κατάλογο με τα κράτη τα οποία στηρίζουν την τρομοκρατία.

Διαφήμιση

Οι διπλωματικές επιλογές «παραμένουν στο τραπέζι, προς το παρόν», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να λάβει νέα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος έφθασε ψηλότερα από ποτέ και αντιπροσωπεύει «μια απειλή για όλον τον κόσμο».
Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα ήταν διηπειρωτικός (ICBM). Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα, ενώ διένυσε απόσταση 1.000 χλμ. προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

«Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε βίαιη ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας στην Πιονγιάνγκ

», τόνισε ο κ. Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν καταδίκασε τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας πάντως ότι πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του να συνεχίσει να ασκεί πίεση και να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή

κοινότητα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της κ. Μογκερίνι.
«Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας», έγραψε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.