Πολωνία: Προεδρικό veto στο νόμο για τη Δικαιοσύνη, αποφεύχθηκε σύγκρουση με ΕΕ

Πολωνία: Προεδρικό veto στο νόμο για τη Δικαιοσύνη, αποφεύχθηκε σύγκρουση με ΕΕ

Πρωτοβουλία να μπλοκάρει το νόμο που ψήφισαν και τα δυο σώματα του πολωνικού κοινοβουλίου ανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η προδιαγεγραμμένη σύγκρουση με την ΕΕ που θα έθετε τη χώρα εκτός πυρήνα.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 24 Ιουλίου ότι θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη του veto που διαθέτει και δεν θα υπογράψει τον αμφιλεγόμενο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την αναμόρφωση της διαδικασίας επιλογής δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η προοπτική εφαρμογής του νόμου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση και την κοινωνία στην Πολωνία με αποτέλεσμα μεγάλες διαδηλώσεις, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έκανε λόγο για προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης και απειλεί τη Βαρσοβία με κυρώσεις.

Διαφήμιση

Στο πλευρό της πολωνικής ακροδεξιάς κυβέρνησης, του κόμματος του δίδυμου αδερφού του πρώην προέδρου Κατσίνσκι, τάχθηκε ο επίσης ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν που βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την ΕΕ για τα θέματα των μεταναστών.

Διαφήμιση