Η Ρωσία απειλεί με αποσταθεροποίηση Μολδαβία-Εσθονία

Η Ρωσία απειλεί με αποσταθεροποίηση Μολδαβία-Εσθονία

Σκληραίνει το διπλωματικό-πολιτικό πόκερ στην περιοχή της Ευρασίας καθώς η προσπάθεια επανακαθορισμού των σφαιρών επιρροής από τις μεγάλες δυνάμεις οδηγεί σε εσωτερικό διχασμό και διαιρέσεις ανάλογες με αυτές των Σκοπίων στη Μολδαβία και την Εσθονία. Το σκηνικό που δημιουργείται αν και φαινομενικά μοιάζει με σύγκρουση της κάθε χώρας με τη Ρωσία στην πραγματικότητα αυτό που τροφοδοτείται και υποβόσκει είναι μια βαθιά εσωτερική ρήξη, προκαλώντας ανησυχίες για την διαμόρφωση σκηνικού τύπου Ουκρανίας από τη μια πλευρά ή πΓΔΜ από την άλλη.

Οι σχέσεις του Κρεμλίνου με την κυβέρνηση της Μολδαβίας είναι στο χειρότερο δυνατό μεταψυχροπολεμικό επίπεδο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον πρόεδρο Ντοντόν, ο οποίος ακουμπάει στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου βρίσκεται σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό.

Η κατάσταση αυτή δεν απέχει πολύ από το σκηνικό που οικοδομείται τώρα στα Σκόπια όπου ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ πρόσκειται στο εθνικιστικό κόμμα VMRO του Γκρουέφσκι και βρίσκεται εντός της σφαίρας επιρροής του Κρεμλίνου, ενώ ο νέος πρωθυπουργός Ζάεφ στηρίζεται στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες ανάγκσαν Ιβάνοφ και Γκρουέφσκι σε υποχώρηση ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Διαφήμιση

Το παιχνίδι της Ρωσίας στη Μολδαβία βρίσκεται όμως στο επόμενο στάδιο από αυτό, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε το ότι απέλασε πέντε Μολδαβούς και δύο Εσθονούς διπλωμάτες, μετά τις απελάσεις αντίστοιχου αριθμού Ρώσων διπλωματών, από αυτές τις χώρες. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών οι πέντε Μολδαβοί διπλωμάτες, μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Μολδαβίας στη Μόσχα πρέπει να εγκαταλείψουν την ρωσική επικράτεια εντός τριών ημερών.

Οι δύο Εσθονοί διπλωμάτες, ο γενικός πρόξενος της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη και ο επικεφαλής του πρoξενικού γραφείου στο Πσκοφ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ρωσία εντός πέντε ημερών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κισινιόφ θα συνειδητοποιήσει τον “αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των μη φιλικών ενεργειών του απέναντι στην Ρωσία” ενώ ο πρόεδρος της Μολδαβίας Ίγκορ Ντοντόν, σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας, δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στα τελευταία 25 χρόνια δεν βρέθηκαν ποτέ άλλοτε στο χείλος της αβύσσου όπως βρίσκονται τώρα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην μολδαβική κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εξέλιξη αυτή, οι οποίες όπως είπε “δεν λαμβάνουν αποφάσεις προς το συμφέρον του λαού τους, αλλά έχοντας ως αφετηρία τα γεωπολιτικά συμφέροντα των δυτικών συμβούλων τους”.