Ξεσκαρτάρισμα σεναρίων για το χρέος με διαρροές

Πως το Bloomberg καίει τη γαλλική πρόταση με θολές διαρροές και τι διεκδικεί η Αθήνα

Ξεσκαρτάρισμα σεναρίων για το χρέος με διαρροές

“Ξεσκαρτάρισμα” επιχειρείται στη διαπραγμάτευση για το χρέος μετά το μπαράζ δηλώσεων και διαρροών από Ελλάδα και ΕΚΤ που ανάγκασε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βγει από τις σκιές. Σε αυτή τη φάση σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος μιλάει μέσω του Γερούν Ντάισελμπλουμ και διαρροών στο… Bloomberg, ενώ πιέζεται από τα γερμανικά media.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλούμενο πληροφορίες υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει καλύτερη προσφορά από αυτή που πήρε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θέλοντας να κάψει τη γαλλική πρόταση για αναπτυξιακή ρήτρα στα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι απίθανο να δεσμευτούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες των μέτρων πέρα από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Διαφήμιση

Μια τέτοιου είδους συμφωνία από μόνη της μπορεί και πάλι να μην αποδειχθεί αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.

Ωστόσο μικρή είναι η συνολική πρόοδος αλλά και οι επιδράσεις των δηλώσεων στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις καθώς όλα δείχνουν ότι οι συζητήσεις για την τελική λύση θα διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών, γεγονός που διαφοροποιεί το στόχο των κινήσεων από τους υπουργούς Οικονομικών.

Παρά τις διαρροές και δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων το τοπίο παραμένει θολό, με τις διαπραγματεύσεις να γίνονται πίσω από την κουρτίνα, την οποία αναμένεται να τραβήξει σε μερικές ημέρες η ΕΚΤ δημοσιεύοντας τη δική της αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει και το Bloomberg η πρόταση που έθεσε επί τάπητος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για 15ετή παράταση στις λήξεις ομολόγων δεν κρίθηκε επαρκής από το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και τα δημοσιεύματα εστιάζουν στα μέτρα μείωσης του χρέους το διακύβευμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι διττό και αφορά σε μεγάλο βαθμό την άρση της επιτροπείας στο τέλος του προγράμματος το 2018 και την αποφυγή παράτασης στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης χρέους που επιδιώκει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαφήμιση