NAFTA: Από το φιάσκο στις μπλόφες του Τραμπ

NAFTA: Από το φιάσκο στις μπλόφες του Τραμπ

Μπλόφα αποδείχθηκε η απειλή υπαναχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA) στην οποία μετέχουν Μεξικό και Καναδάς. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος οι πρόεδροι των δυο χωρών είχαν επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ και φαίνεται να συμφώνησαν σε μια διαδικασία μερικής αναθεώρησής της.

Τις τελευταίες ημέρες ρεπορτάζ διεθνών media και διαρροές από τον Λευκό Οίκο ήθελαν τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι έτοιμος να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη NAFTA, στην εκπνοή μάλιστα των 100 ημερών διακυβέρνησης και ενώ μια σειρά από μείζονες προεκλογικές εξαγγελίες έχουν μείνει στα χαρτιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη NAFTA επιχείρησε να κάψει τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ απειλώντας το Μεξικό με δασμούς, ενώ προχθές επανέφερε τις απειλές για δασμούς, αυτή τη φορά προς τον Καναδά.
[graphiq id=”lT9pT4e9XbT” title=”Εμπορικό Ισοζύγιο ΗΠΑ-Καναδά” width=”600" height=”570" url=”https://w.graphiq.com/w/lT9pT4e9XbT” ]

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ευρωπαϊκοί δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση στόχος όλων αυτών των απειλών ήταν η άσκηση πίεσης προς το Μεξικό και τον Καναδά ώστε να ανοίξει η συζήτηση αναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, εξέλιξη την οποία αποφεύγουν όμως.
[gra[graphiq id=”1hDwEFWKOu9" title=”Εμπορικό Ισοζύγιο ΗΠΑ-Μεξικό” width=”600" height=”570" url=”https://w.graphiq.com/w/1hDwEFWKOu9" ]

Παρά τις απειλές για απόσυρση των ΗΠΑ τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι σημαντικά καθώς οι δηλώσεις του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ είναι σαφώς πιο συγκρατημένες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται απλά αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό θα καταφέρουν να επαναδιαπραγματευτούν την εμπορική συμφωνία NAFTA. Επανέλαβε ότι θα ακυρώσει τη συνθήκη αυτή αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας «δίκαιης συμφωνίας για όλους».

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο Τραμπ είπε ότι σχεδίαζε να καταργήσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA αλλά αποφάσισε τελικά να αναβάλει αυτήν την απόφασή του, αφού μίλησε με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά που του ζήτησαν οι τρεις χώρες να εργαστούν για την επίτευξη νέας συμφωνίας.

«Αντί να ακυρώσουμε τη NAFTA, κάτι που θα ήταν μεγάλο σοκ για το σύστημα, θα επαναδιαπραγματευτούμε»

είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση «θα ξεκινήσει σύντομα» και προειδοποίησε ότι «αν δεν καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη συμφωνία για τις ΗΠΑ» θα αποσυρθεί από την ισχύουσα Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι εξαγωγές, συρρικνώνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο γειτονικών χωρών του τηλεφώνησαν γράφοντας:

«Οι σχέσεις είναι καλές-μια συμφωνία πολύ πιθανή»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι διευκρίνισε ότι το τηλεφώνημα της Τετάρτης, που έγινε με πρωτοβουλία του Νιέτο και διήρκησε περίπου 20 λεπτά, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις επικείμενες συνομιλίες για «την επαναδιαπραγμάτευση και τον εκσυγχρονισμό» της NAFTA. Σύμφωνα με τον Βιντεγκαράι, ο Τραμπ θέλει να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Από την Οτάβα, μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι ο Τριντό κάλεσε τον Τραμπ να μην αποσυρθεί από τη συνθήκη, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντιπαραγωγική.[graphiq id=[graphiq id=”ekJfY7IYFx3" title=”NAFTA: Προφίλ, Μέλη, Μεγέθη” width=”700" height=”726" url=”https://w.graphiq.com/w/ekJfY7IYFx3" ]s="posttags">  , , , ,

Διαφήμιση