if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Νέο deal ΕΕ-Ρωσίας στην ενέργεια, εν μέσω κυρώσεων

Συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του ρωσικού αγωγού Nord Stream ΙΙ υπέγραψαν πέντε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή θα αρχίσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2019. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της σύσφιξης των ευρω-ρωσικών σχέσεων στην Ενέργεια μετά τη συμφωνία για τον Opal και τη συμφωνία Κομισιόν-Gazprom για τις παλιές… αμαρτίες.

Ο αγωγός Nord Stream II θα μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αέριου ετησίως από τα ρωσικά αποθέματα σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω 1,220 χιλιομέτρων σωληνώσεων.
Το συνολικό κόστος του αγωγού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 9,5 δισ., το 50% του οποίου συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν οι ENGIE, OMV, Royal Dutch/Shell, Uniper, and Wintershall, με την κάθε εταιρία να επενδύει συνολικά 950 εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναδικός μέτοχος του αγωγού θα είναι η ρωσική Gazprom, η οποία θα διαθέτει το αέριο και θα έχει συμβάσεις με τις ευρωπαϊκές εταιρίες, οι οποίες θα έχουν ρόλο χονδρικού μεταπωλητή.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας για την επέκταση της πρόσβασης της Gazprom στον αγωγό Opal, που σηματοδοτεί τον διπλασιασμό των ποσοτήτων που θα διοχετεύει. Παράλληλα η Κομισιόν κατέληξε σε συμφωνία για το πρόστιμο στην Gazprom επιλύοντας οριστικά τις διαφορές στον ενεργειακό τομέα.

Διαβάστε επίσης: Mega deal Ρωσίας-ΕΕ στην ενέργεια

Τα project του Opal και του Nordstream II αποτελούν στην ουσία την ολοκλήρωση της παράκαμψης της Ουκρανίας ως ενεργειακού κέντρου και σηματοδοτούν την ολοκλήρωση της απευθείας διασύνδεσης ΕΕ-Ρωσίας μέσω δυο αγωγών και τεράστιων κοινών συμφερόντων.

Όλα αυτά ενώ ΗΠΑ και ΕΕ επιμένουν στις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Στην ουσία η ενέργεια είναι εκ των βασικότερων πηγών εσόδων για τη Ρωσία που συνεπάγεται ότι οι κυρώσεις έχουν ατονήσει και διατηρούνται εκτός κλάδων κοινών συμφερόντων.
[infogram id=”eu_energy_imports” prefix=”ZRX” format=”interactive” title=”EU Energy Imports”]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version