Ο Nord Stream επισφραγίζει τις ανεξάρτητες ευρω-ρωσικές ενεργειακές σχέσεις

Ο Nord Stream επισφραγίζει τις ανεξάρτητες ευρω-ρωσικές ενεργειακές σχέσεις

Σχέσεις πολλών ταχυτήτων έχει καταφέρει να διαμορφώσει η Ευρωπαική Ένωση με τη Ρωσία, ενώ σταδιακά εγκαταλείπει τον αμερικανικό μανδύα και εδραιώνει νέο πλαίσιο, υπό γερμανική ηγεμονία, με την ενέργεια να αποτελεί προμετωπίδα.

Ενώ οι σχέσεις των ευρωπαίων ηγετών με τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε πολιτικό επίπεδο διανύουν μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση, λόγω των επιχειρήσεων παραπληροφόρησης που καταλογίζουν στο Κρεμλίνο, της στάσης της Μόσχας στο Συριακό, της Ουκρανίας, της στήριξης του Ταγίπ Ερντογάν και της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με το NATO, στην ενέργεια οι σχέσεις αναπτύσσονται και μάλιστα υπό τη γερμανική κηδεμονία.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των ΗΠΑ και το νέο πακέτο κυρώσεων που ψήφισε η αμερικανική γερουσία, απειλώντας και τις ευρωπαϊκές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή αγωγών από τη Ρωσία, η Γερμανία έλαβε την καθοριστική απόφαση για την εδραίωση του Nord Stream 2 AG, που παρακάμπτει την Ουκρανία και ανεξαρτητοποιεί την εισροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Διαφήμιση

Το αρμόδιο υπουργείο Εξόρυξης της πόλης Στραλζούντ της Γερμανίας εξέδωσε τη σχετική άδεια για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μήκους 55 χιλιομέτρων τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας, ανακοίνωσε η εταιρεία Nord Stream 2 AG που είναι και ο διαχειριστής του έργου.

Παράλληλα μια ακόμη άδεια, η τελευταία που θα δοθεί από τις γερμανικές αρχές και συγκεκριμένα από το Ομοσπονδιακό υπουργείο Ναυσιπλοΐας και Υδρογραφίας, αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, η όλη διαδικασία που αφορά την κατασκευή και εκμετάλλευση του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2 αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης από τις αρμόδιες εθνικές αρχές τεσσάρων ακόμη χωρών μέσω των οποίων θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου και συγκεκριμένα της Ρωσίας, Φιλανδίας, Σουηδίας και Δανίας.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ο Nord Stream 2 ανταποκρίθηκε σε όλες τις απαιτήσεις ( των υπουργείων) και αναμένεται να λάβει τις σχετικές άδειες για την έναρξη της προγραμματισμένης κατασκευής το 2018».

Ο πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλλερ δήλωσε ότι η άδεια για την κατασκευή και εκμετάλλευση του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας, μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσουμε την κατασκευή του πιο σημαντικού τμήματος του αγωγού.

Αντιδράσεις από Πολωνία-Ουκρανία

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην προώθηση του Nordstream αντιδρούν όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και ιδιαίτερα η Ουκρανία, οι οποίες ωστόσο αποτελούν τον αμερικανικό βραχίονα στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS από το Κίεβο ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής πετρελαϊκής εταιρείας Nafotgaz Αντρέι Καμπαλιόφ σε ανάρτηση του στο Facebook, έγραψε ότι η άδεια που έδωσε η Γερμανία για την κατασκευή του Nord Stream 2 «είναι ένα ακόμη καμπανάκι για όλους εμάς» προσθέτοντας ότι δεν είναι το τελευταίο, αλλά ο χρόνος που μένει για την ουκρανική πλευρά για να ενεργήσει είναι πολύ λίγος».

Η απόφαση της Γερμανίας να δώσεις το “πράσινο φως” για την κατασκευή του Nord Stream 2, έδωσε την ευκαιρία και στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, να δώσει την δική της απάντηση στον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβέτσκι, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του στα πολωνικά ΜΜΕ είχε προτείνει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επεκτείνει τις κυρώσεις και στο έργο κατασκευής του Nord Stream 2.

Η Ζαχάροβα αναφερόμενη σήμερα στην πρόταση αυτή του Πολωνού πρωθυπουργού δήλωσε, ότι το έργο κατασκευής του, δεν υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά αντίθετα την ενισχύει μέσω της διαφοροποίησης των οδεύσεων μέσω των οποίων προμηθεύεται φυσικό αέριο και μειώνει τους κινδύνους που υφίστανται από τράνζιτ οδεύσεις.

Το έργο «Nord Stream 2» προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών του αγωγού με ισχύ μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα παράλια της Ρωσίας μέσω Βαλτικής Θάλασσας στην Γερμανία. Το κόστος της κατασκευής του εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μοναδικός μέτοχος της διαχειρίστριας εταιρείας Nord Stream 2 AG, είναι η ρωσική Gazprom. Οι ευρωπαίοι εταίροι της Gazprom είναι οι γερμανικές εταιρείες Uniper и Wintershall, η αυστριακή OMV, η γαλλική Engie και η βρετανό-ολλανδική Shell.