Ο Τίλερσον επαναφέρει τον Τραμπ στη γραμμή… CIA

Ο Τίλερσον επαναφέρει τον Τραμπ στη γραμμή… CIA

Να οριστικοποιήσει τη στροφή της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τράμπ στη διεθνή πολιτική επιδιώκει με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, επισημαίνοντας ότι ο βομβαρδισμός της Συρίας αποτελεί μήνυμα και προς άλλες χώρες όταν παραβαίνουν το διεθνές δίκαιο ή δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Μέχρι προσφάτως όμως ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητούσε το NATO και επιχειρούσε στρατηγική αναδίπλωση των ΗΠΑ στο εσωτερικό και ανταλλαγές σφαιρών επιρροής με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη, στρατηγική που μετά τον βομβαρδισμό της Συρίας, την αποστολή αεροπλανοφόρου στην κορεατική χερσόνησο και τις δηλώσεις Τίλερσον και Χέιλι για νέες επιχειρήσεις και προληπτικά πλήγματα, δεν μπορεί πλέον παρά να την εγκαταλείψει και ρητορικά.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Ερωτηθείς εάν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Συρίας συνιστούν ένα μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός υπουργός απάντησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ABC This Week:

Διαφήμιση

«Το μήνυμα που οποιοδήποτε κράτος μπορεί να λάβει είναι “εάν παραβιάσετε το διεθνές δίκαιο, εάν παραβιάσετε τις διεθνείς συνθήκες, εάν αποτύχετε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας, εάν αποτελέσετε απειλή σε άλλους, σε κάποιο βαθμό η απάντηση πιθανόν θα δοθεί”».

Σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα» πρόσθεσε ότι “το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος μας είναι μια αποπυρηνικοποιημένη Κορεατική Χερσόνησος”.
Σε μια άλλη συνέντευξη στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS ο Ρεξ Τίλερσον επισήμανε: πως ο πρόεδρος Ξι κατανοεί απόλυτα, «και νομίζω ότι συμφωνεί, ότι η κατάσταση έχει κλιμακωθεί και έχει φθάσει σε ένα επίπεδο απειλής που πρέπει να υπάρξει ανάληψη δράσης».
Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου HR McMaster έκανε γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σύντομα θα εξετάσει τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να απομακρυνθεί η «απειλή» που θέτουν οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας.

Διαβάστε  Νέα επίθεση Τραμπ στην Ευρώπη, ετοιμάζει νέους δασμούς και κυρώσεις

Διαφήμιση