if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η κρίση Φλιν είναι μεγαλύτερη απ ότι φαίνεται

Μπροστά σε πολιτική και διπλωματική κρίση απρόβλεπτων διαστάσεων βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόδειξη των επικοινωνιών του Μάικλ Φλιν με τον Ρώσο πρέσβη πριν την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο πρόεδρο και ιδιαίτερα κατά την ανακοίνωση των κυρώσεων από τον Μπαράκ Ομπάμα σε βάρος της Ρωσίας για το σκάνδαλο της ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.

Η παραίτηση Φλιν αποτελεί ευθύ και βαθύ πλήγμα στον εσωτερικό δακτύλιο άσκησης εξουσίας του Ντόναλντ Τραμπ και δεν είναι το πρώτο, διαμορφώνοντας ένα μοτίβο που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εμπιστοσύνης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, είτε δεν είναι εμπιστοσύνης, είτε πέφτουν προστατεύοντας τον “αρχιστράτηγο”, ο οποίος όμως κάνει το ένα λαθος μετά το άλλο και χάνει καίριες μάχες.

Κάτω από οποιδήποτε σενάριο αποδεικνύεται ότι η χάραξη πολιτικής της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο είναι προβληματική, δίνοντας την αίσθηση ακυβέρνητου πλοίου.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας μετά από επαφές με Ρώσους

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Δεν είναι μόνο οι επικοινωνίες του Φλιν και τα θέματα που συζήτησε με τον Ρώσο πρέσβη καθώς και η προσπάθεια παρακώλησης έρευνα των ανακριτικών αρχών από τον απόστρατο στρατηγό και σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, αλλά το γεγονός ότι οι ενέργειές αποτέλεσαν πυλώνα άσκησης εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο και τεταμένο χώρο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

[graphiq id=”aeRpZXaZPy5″ title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Τι επίπεδο απειλής αποτελεί η Ρωσία για τις ΗΠΑ” width=”700″ height=”579″ url=”https://w.graphiq.com/w/aeRpZXaZPy5″ ]

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και η απέλαση 35 Ρώσων πρακτόρων ως απάντηση στη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου που κατέληξαν με νίκη του Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: Ο Ομπάμα «βομβαρδίζει» τη Μόσχα με απελάσεις και κυρώσεις

Ο Φλιν αρχικά αρνήθηκε ότι είχε τέτοιου είδους συζήτηση στη συνομιλία του με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ. Όπως είπε η συζήτηση αφορούσε τον προγραμματισμό μιας τηλεφωνικής επικονιωνίας ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ να συλληπηθεί τον Ρώσο πρόεδρο για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Πως ο Τράμπ άδειασε τον Ομπάμα την ώρα της κρίσης

Σύμφωνα με τη Washington Post αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι ο Φλιν μπορεί να ήταν επιρρεπής σε ρωσική επιρροή με τους New York Times να προσθέτουν ότι ο στρατός είχε ερευνήσει το ενδεχόμενο ο Φλίν το 2015 να είχε λάβει χρήματα από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η κατάσταση όμως είναι ακόμα πιο περίπλοκη καθώς το σύνολο των γεγονότων εμπίπτει στο ευρύτερο μείζον ζήτημα των σχέσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και το βαθμό επηρροής του Ρώσου προέδρου στον Αμερικανό.

Διαβάστε επίσης: Τράμπ: Η Ρωσία δεν έχει προσπαθήσει να με χρησιμοποιήσει

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η δήλωση αυτοσυγκράτησης του Πούτιν μετά τις κυρώσεις Ομπάμα, όπου αναφέρει ότι προσδοκά σε νέο επίπεδο συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι προφανές ότι οι επαφές Φλιν καλλιέργησαν εντυπώσεις που υπέσκαψαν την απερχόμενη κυβέρνηση και είναι πλέον δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν γνώριζε τίποτα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version