Ακροβατικά Τραμπ: Ζητάει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία

Ακροβατικά Τραμπ: Ζητάει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία

Ανακοίνωση έξω από κάθε διπλωματική πρακτική ακόμα και του πλαισίου διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, προσπαθώντας να αποδείξει την ανεξαρτησία του Ντόναλντ Τραμπ από τη Ρωσία και την ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή της αντι-ρωσικής ατζέντας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να αποκλιμακώσει τη βία στην Ουκρανία και να επιστρέψει την Κριμαία»,

δήλωσε ο κ. Σπάισερ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα, ο κ. Τραμπ περιμένει τη βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας.

Η χερσόνησος της Κριμαίας, αυτόνομης δημοκρατίας της Ουκρανίας, προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου εκλαμβάνεται ως επιδείνωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε κλμάκωση των νατοϊκών προκλήσεων προς τη Μόσχα καθώς οι στρατηγοί αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης θέλουν να οδηγήσουν την κατάταση στα άκρα ώστε να υπάρξει εντονότερη παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Όσον αφορά την υπόθεση Φλιν, ο Σπάισερ δήλωσε ότι:

“Ο πρόεδρος Τραμπ ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει την παραίτηση του Μάικλ Φλιν από την θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς κλονίστηκε η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του”.

Μια ημέρα μετά την παραίτηση του Φλιν, εν μέσω εκκλήσεων από μέλη του Κογκρέσου για την έναρξη έρευνας για το κατά πόσο συζήτησε την πιθανότητα άρσης των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, ο κ. Σπάισερ τόνισε ότι ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην εξέταση της υπόθεσης εκτίμησε ότι πρόκειται «όχι για ένα νομικό ζήτημα, αλλά για ένα θέμα εμπιστοσύνης».

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα