if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ενέργεια: Ο Τραμπ ίσως είναι πιο… «καθαρός» από ότι νόμιζαν

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια πιο προσεκτική ματιά στο έργο του Rick Perry, του υπουργού Ενέργειας που έχει επιλέξει ο Ντόναλτ Τράμπ, μπορεί ίσως να κατευνάσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών κοινοτήτων, σχετικά με την ενεργειακή πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μπορεί προεκλογικά ο Ντόναλτ Τραμπ να έχει εκφράσει τις αντιθέσεις του σε πολιτικές καθαρής ενέργειας, η επιλογή ωστόσο του Rick Perry, μπορεί να κρύβει και κάποια ψήγματα συμβιβασμού και ίσως και προοπτική διατήρησης των δεσμεύσεων και του ενεργειακού κλίματος που είχε διαμορφωθεί υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

[graphiq id=”9rxEHGlMGSp” title=”Ενεργειακό μίγμα υπό τον Ομπάμα” width=”700″ height=”511″ url=”https://w.graphiq.com/w/9rxEHGlMGSp” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης του Τέξας, ο Perry, ηγήθηκε δύο καινοτομιών που βοήθησαν τις ΗΠΑ να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η μία από αυτές, το fracking, δηλαδή η εξόρυξη αερίου διοχετεύοντας υγρό υπό πίεση σε σχιστολιθικά πετρώματα, ξεκίνησε από το Τέξας και κατάφερε να αλλάξει την ενεργειακή παραγωγή ολόκληρης της χώρας.

[graphiq id=”haBRFksjmTj” title=”Συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ” width=”700″ height=”557″ url=”https://w.graphiq.com/w/haBRFksjmTj” ]

Το φθηνότερο φυσικό αέριο αντικατέστησε ολοένα και περισσότερο τον άνθρακα ως καύσιμο, επιφέροντας εξοικονόμηση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, νερό και ατμοσφαιρική ρύπανση. Το γεγονός όμως δεν μπορεί να πιστωθεί ολοκληρωτικά στον Perry, καθώς η προώθηση της τεχνικής ενισχύθηκε κατά κύριο λόγο από ιδιωτικές επενδύσεις και δεκαετίες ομοσπονδιακών δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη.

Η δεύτερη και πιο ισχυρή κίνηση του, αφορά την προώθηση της αιολικής ενέργειας. Ο Perry, στήριξε πολύ την αντίστοιχη βιομηχανία με το Τέξας να έχει φτάσει να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ με δυναμική άνω από 11.000 μεγαβάτ.

[graphiq id=”9CbHKnX85et” title=”Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Τέξας” width=”700″ height=”551″ url=”https://w.graphiq.com/w/9CbHKnX85et” ]

Ο τότε κυβερνήτης, λειτούργησε συνδετικά για Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνους, επενδύοντας $7 δισ. σε έργα υποδομής, ενισχύοντας τις θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας, μείωσε κατακόρυφα τις εκπομπές από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας, η οποία έγινε αρκετά φθηνότερη.

Διαβάστε επίσης: IEA: Κίνδυνος-θάνατος ο Τράμπ για τον πλανήτη και την ενέργεια

Αυτή η επιτυχία, δημιουργεί τουλάχιστον μια δέσμη προσδοκιών και η πιο αποτελεσματική ενεργειακή αγορά του Τέξας, μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη θητεία του νέου υπουργού Ενέργειας, καθώς η νέα θέση του δίνει περισσότερες ευκαιρίες για αποτελεσματική προώθηση της καθαρής ενέργειας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version