Πετρέλαιο: Ο Ομπάμα σώζει τις ακτές από τον Τραμπ

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου μπλοκάρει την εξόρυξη πετρελαίου σε Αρκτική και Ατλαντικό επ' αόριστον

Πετρέλαιο: Ο Ομπάμα σώζει τις ακτές από τον Τραμπ

Σε δια παντός απαγόρευση των γεωτρήσεων σε περιοχές της Αρκτικής και του Ατλαντικού ωκεανού προχωρά η κυβέρνηση Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την περιβαλλοντική κληρονομιά του προέδρου, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλτ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε την Τρίτη στην φραγή των γεωτρήσεων σε αυτές τις περιοχές, στηριζόμενος σε ένα νόμο 63 ετών που εμποδίζει την μελλοντική μίσθωση ορισμένων υπεράκτιων περιοχών σχετιζόμενη με πετρελαϊκά δικαιώματα.

Εάν ο διάδοχος του Ντόναλτ Τραμπ, προσπαθώντας να ασκήσει την επεκτατική πολιτική στον τομέα της παραγωγής ενέργειας όπως έχει εξαγγείλει προεκλογικά, προσπαθήσει να ανατρέψει την απόφαση του Ομπάμα, θα αντιμετωπίσει μια σειρά από νομικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα, ανακήρυξε ολόκληρο το Αμερικανικό τμήμα της θάλασσας Chukchi, και το μεγαλύτερο αντίστοιχο μέρος της θάλασσας Beaufort, «επ’ αόριστον εκτός ορίων για μελλοντική μίσθωση σχετιζόμενη με δικαιώματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», επικαλούμενος την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και οικολογικών πόρων.

Διαβάστε  Ολλανδικό δικαστήριο κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, υπέρ Ουκρανίας

Ταυτόχρονα ανακήρυξε και 31 φαράγγια στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού εκτός ορίων για διάτρηση, επικαλούμενος «κρίσιμη και αναντικατάστατη οικολογική αξία».

[graphiq id=”7m3qcVaWdWR” title=”Ενεργειακό μίγμα υπό τον Ομπάμα” width=”700" height=”511" url=”https://w.graphiq.com/w/7m3qcVaWdWR” ]

Σε αντίστοιχο τόνο κινήθηκε και ο Καναδάς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παγώσει την υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Ομπάμα, θέσει ισχυρούς περιορισμούς σε νέες μισθώσεις υδάτων που περιβάλλουν τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής, του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, με τις απαγορεύσεις σε ορισμένες περιοχές της Αρκτικής να ισχύουν για πέντε χρόνια, σύμφωνα με αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση του τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε  Πεδίο μάχης για τους δασμούς και τα μάτια του Πούτιν το G7

Οι τελευταίες του κινήσεις όμως, κινούνται πέραν αυτών των περιορισμών, σε ένα καθολικό πλαίσιο αποτρέποντας οποιαδήποτε έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου στο μέλλον στις περιοχές αυτές.

Ο Ομπάμα αποφασίζει λοιπόν να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών ομάδων όσο αφορά τις εν λόγω περιοχές, περιορίζοντας τις δράσεις στον τομέα του πετρελαίου, τη στιγμή μάλιστα που οι εταιρίες πετρελαίου να εκτιμούν δυναμική 27 δισ. Βαρελιών πετρελαίου και 132 τρισ. Κυβικών ποδιών φυσικού αερίου σε εκείνη την επιφάνεια.

Η κίνηση αυτή του Μπαράκ Ομπάμα, ενισχύει την περιβαλλοντική του κληρονομιά, η οποία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ένα πολύ αβέβαιο μέλλον καθώς ο Ντόναλτ Τράμπ είχε ισχυρά προβάλει τις διαφωνίες τους σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Διαβάστε  Underwood κατά Trump στη Νέα Υόρκη και δεν είναι σειρά

Μέλλον που όμως δεν μπορεί να προδικαστεί, καθώς σε συνάντηση του με τον πρώην αντιπρόεδρο Al Gore, είχε φανεί πιο διαλλακτικός όσο αφορά τις προοπτικές της πράσινης ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Ο Τραμπ ίσως είναι πιο… «καθαρός» από ότι νόμιζαν

Διαφήμιση