Η κατάσταση για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι φωτιές, ο καύσωνας και η κρατική και κυβερνητική ανεπάρκεια στην ανατολή της νέας περιόδου -που αναμένεται να εγκαινιαστεί με την αναβάθμιση της οικονομίας- δεν είναι καλοί οιωνοί αλλά τουναντίον, αποτελούν τις χειρότερες δυνατές ενδείξεις.
Κοινώς, όταν αναγκάζεσαι να εκκενώσεις στρατιωτικό αεροδρόμιο, αφού έχεις χάσει πυρομαχικά δισεκατομμυρίων, τότε αγαπητοί, κάτι δεν δεν κάνεις καθόλου καλά. Το πλέον προφανές είναι ότι για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος δεν είναι παρά μια fake αίσθηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που καταρρέει παταγωδώς σε κάθε κρίση.
Το σκηνικό είναι πιο περίπλοκο. Οι επιχειρησιακές ευθύνες είναι πρόδηλες. Το ΓΕΑ επιχείρησε ήδη να τις αποδώσει δια της εις άτοπον απαγωγής στην Πυροσβεστική και όπου αλλού…. Η κυβέρνηση για την ώρα κωφεύει, το ΚΥ.Σ.Ε.Α δεν έχει συνεδριάσει, το ΓΕΕΘΑ είναι εκτός φάσης.
Οι εκρήξεις πυρομαχικών προκαλούν πολλαπλές κρίσεις, τις οποίες κάποιοι θέλουν να αγνοήσουν, ή να υποβαθμίσουν. Gues what… they will be held to pay. Το ζήτημα είναι ποιοί θα πληρώσουν, πως θα πληρώσουν κι αν τελικά αυτό θα είναι αρκετό για την επούλωση των πληγών.
Η πρώτη κρίση είναι της αξιοπιστίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για τον θεσμό που απολαμβάνει την μεγαλύτερη αποδοχή εντός της χώρας. Αυτή το γόητρο εσωτερικά και διεθνώς επλήγη ανεπανόρθωτα. Τώρα, τα σενάρια συνωμοσίας για εμπλοκή τρίτης χώρας, αν τελικώς επιλεγεί να χρησιμοποιηθούν, τότε απλά θα πιστοποιηθεί -διεθνώς- ότι το πρόκειται για επικό fail. Μιλάμε για αδυναμία προστασίας κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Τα μάτια των υπηρεσιών πληροφοριών από όλο τον πλανήτη παρακολουθούν στενά.
Πολιτικά, η κυβέρνηση είναι… φρέσκια, το επιτελικό κράτος όμως αποδεικνύεται για ακόμη φορά… a total hack! Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να αντιμετωπίσει το ζήτημα στη βάση του ή επιφανειακά. Μέχρι τώρα, το M.O του πρωθυπουργού είναι να αποδίδει ευθύνες επιχειρησιακά και μάλιστα σε χαμηλό επίπεδο, ενώ πολιτικά, τις αναλαμβάνει προσωπικά και τις… ξεπλένει με συγνώμες.
Η δεύτερη κρίση είναι ακόμη πιο ουσιαστική και έχει να κάνει με το αξιόμαχο και το ηθικό εντός των ενόπλων δυνάμεων. Αν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή -και όλοι τους γνωρίζουν- παραμείνουν στις θέσεις τους και συνεχίσουν να ασκούν διοικητικά και επιτελικά καθήκοντα, τότε φανταστείτε πόσο περισσότερο αποδυναμωμένο θα είναι το αίσθημα αποτελεσματικότητας και η εμπιστοσύνη στην ιεραρχία. Δεν μιλάμε για βυσματικές μεταθέσεις και θέμα μέριμνας προσωπικού -που και αυτά είναι σοβαρά- αλλά για απώλειες στρατιωτικού υλικού δισεκατομμυρίων, εκκένωση στρατιωτικού αεροδρομίου και εγκατάλειψη αεροσκαφών και άλλου υλικού.
Εδώ απαιτείται το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο, τόσο στο ΓΕΑ, όσο και στο ΓΕΕΘΑ και στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. Μιλάμε για ευθύνες σε ανώτατους και διαχρονικά, Μιλάμε για το μόνο σύστημα που έπρεπε να είναι λειτουργικό και να διαθέτει δικλείδες ασφαλείας. Διακυβεύεται η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Πρόκειται για την 111 Π.Μ, αυτούς που θα αναλάβουν το πρώτο πλήγμα!
Η τρίτη κρίση είναι ξεκάθαρα πολιτική. Η κυβέρνηση στην απαρχή της δεύτερης τετραετίας ξεκινά με Βατερλώ! Ποιό αντιπροσωπευτική δεν θα μπορούσε να είναι η παρομοίωση. Κυριολεκτικά της έσκασε στα χέρια βόμβα! Αν δεν αποδοθούν ευθύνες τώρα, η αξιοπιστία του πρωθυπουργού θα συνεχίσει να φθίνει και να αποδυναμώνεται σε πολλά επίπεδα. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενεργοποιήσει στρατιωτική και πολιτική Δικαιοσύνη, τότε το σύνολο του κόστους θα τον βαρύνει προσωπικά και σε βάθος χρόνου.
Η τέταρτη κρίση είναι επάρκειας τροφίμων και τιμών. Με το πλήγμα που υπέστη από τις εκρήξεις ο κάμπος της Μαγνησίας, τον χειμώνα θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, οι οποίες σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού μπορεί να αποδειχθούν καταλυτικές και να υπονομεύσουν έτι περαιτέρω το αναπτυξιακό στόρι της ελληνικής οικονομίας.
Η πέμπτη κρίση είναι Τουριστική. Μετά τις φωτιές του 2021 σε Εύβοια και Αττική, το Turkagean, έρχονται οι φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Μαγνησία και ξεσκίζουν το τουριστικό προϊόν της χώρας. Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη προειδοποιήσει για τις συνέπειες στον Τουρισμό, ενώ προειδοποίησε απριόρι για την υποαπόδοση του το 2023, ανεξάρτητα από τις φωτιές.