if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

ΟΟΣΑ: Τα κλειδιά για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, επιστροφής σε βιώσιμα πλεονάσματα και αποκατάστασης ισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο πληρωμών συστήνει ο ΟΟΣΑ στην ελληνική κυβέρνηση,

ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ, OECD

Την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, επιστροφής σε βιώσιμα πλεονάσματα και αποκατάστασης ισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο πληρωμών συστήνει ο ΟΟΣΑ στην ελληνική κυβέρνηση, ως βήματα στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ παράλληλα ζητά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την σύνδεση μισθών-αποδοτικότητας.

Ταυτόχρονη επιβράδυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού το 2023 και επιτάχυνση του ρυθμού επέκτασης του ΑΕΠ με περαιτέρω ανάσχεση του ΔΤΚ το 2024 προβλέπει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Παράλληλα, ο οργανισμός επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται σχέδιο επανάκαμψης σε πρωτογενή πλεονάσματα και αντιμετώπισης των δίδυμων ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών και το εμπορικό για να επιτύχει τον στόχο της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Προβλέψεις με αστερίσκους δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας το καταλυτικό περιβάλλον αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, από τις ταυτόχρονες και αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,1% φέτος (ύστερα από 5,1% το 2022), για να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 1,8% το 2024. Ο Οργανισμός υπογραμμίζει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ουσιαστική άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα της περαιτέρω κάμψης των τιμών ενέργειας, οι οποίες όμως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,7% φέτος έναντι 9,5% το 2022, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση στο 2,3% το 2023.

Μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης

Ο ΟΟΣΑ ρίχνει ουσιαστικά τον πήχυ για τη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ, αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον, αν και δεν περιμένει ύφεση. Στην ενδιάμεση έκθεσή του τον περασμένο Νοέμβριο «έβλεπε» ανάπτυξη 6,7% για το 2022 και 1,6% για το 2023. «Η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση του Covid, στηριζόμενη από συνεχείς μεταρρυθμίσεις, επιβραδύνεται από τις καλπάζουσες τιμές ενέργειας και την παγκόσμια αβεβαιότητα και παρά τη δημοσιονομική στήριξη» αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεσή του και προσθέτει: «Η πλήρης εφαρμογή του φιλόδοξου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η διαχείριση της προσφοράς και των πιέσεων στο κόστος με ταυτόχρονη στήριξη της δημοσιονομικής υγείας και η ολοκλήρωση του σχεδίου αποκατάστασης της υγείας των τραπεζών είναι παράγοντες – κλειδιά για τη βιώσιμη ανάκαμψη».

Αλλαγή μοντέλου αυξήσεων – κλειδί οι κλαδικές συμβάσεις

Ο ΟΟΣΑ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση νέες μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, ιδιαίτερα για τα μεσαία και ανώτερα στελέχη, μέσα μάλιστα από τις κλαδικές συμβάσεις.

Οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονται και πάλι ύστερα από 12 χρόνια μηδενικής ή ελάχιστης αύξησης. Η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022, υπενθυμίζει ο ΟΟΣΑ, ενώ προσθέτει ότι σε ορισμένες ειδικότητες, όπως είναι οι εργαζόμενοι σε ICT και κατασκευές, οι μισθολογικές αυξήσεις είναι ισχυρότερες.

Αν και ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού «προσφέρει δίχτυ ασφαλείας για εργαζομένους που δεν έχουν διαπραγματευτική ισχύ», σημειώνει επίσης ότι έχει καταστεί και η «πρωταρχική πηγή μισθολογικών προσαρμογών για πολλούς εργαζομένους που αμείβονται υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό». Για τους ειδικούς του ΟΟΣΑ η ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των Ελλήνων δεν μπορεί να προέρχεται αποκλειστικά από το εργαλείο του κατώτατου μισθού. Το κλειδί βρίσκεται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. «Οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες θα στήριζαν καλύτερο τόσο τα εισοδήματα όσο και την παραγωγικότητα» τονίζει.

Ανεργία νέων και γυναικών

Το ποσοστό απασχόλησης παραμένει χαμηλό, ειδικά για γυναίκες και νέους, αναφέρεται στην έκθεση, με τον Οργανισμό να προτείνει:

Προώθηση της συμμετοχής των γυναικών σε αμειβόμενη απασχόληση συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των εργοδοτών να υιοθετήσουν πιο ευέλικτους διακανονισμούς εργασίας.
Ενίσχυση των κινήτρων για εργοδότες προκειμένου να προσλάβουν νέους εργαζομένους με περιορισμένη εμπειρία (όπως η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις).

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version