if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μπάχαλο η απάντηση της ΕΕ στην Κίνα

Σε συντονισμό επί ενιαίας πολιτικής, χωρίς δεσμεύσεις υποχρεωτικότητας συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σέγνκεν,

Σε συντονισμό επί ενιαίας πολιτικής, χωρίς δεσμεύσεις υποχρεωτικότητας συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σέγνκεν, για τις απαιτήσεις εισόδου στους ταξιδιώτες από την Κίνα, εισάγοντας σειρά μέτρων, στη βάση της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας των επιδημιολογικών στοιχείων που παρέχει το Πεκίνο.

Ενιαίο συντονισμό σε εθελοντική βάση ανακοίνωσε Σουηδική προεδρία της ΕΕ για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από την Κίνα, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσει επίφαση ενιαίας απάντησης, ώστε να μην μην δίδεται η εικόνα αποσύνθεσης διεθνώς.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες χώρες τέθηκαν σε συναγερμό από την απόφαση του Πεκίνου να άρει τα περιοριστικά μέτρα τόσο για τις εσωτερικές όσο και για τις διεθνείς μετακινήσεις, μετά από κύμα διαδηλώσεων σε αρκετά μέρη της Κίνας, τις οποίες έσπευσε να αγκαλιάσει η Δύση, ζητώντας από τον Σι Ζινπίνγκ να ακούσει την κοινωνία των πολιτών.

Η αντίδραση των χωρών της ΕΕ έρχεται όμως σε αντίθεση με τις συστάσεις του ECDC που μετά από σύσκεψη ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων από τη στιγμή που δεν υπάρχουν νέες πιο επιθετικές μεταλλάξεις στην Κίνα. Ωστόσο, πολλές χώρες, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, αντέδρασαν υιοθετώντας πρόσθετα μέτρα και προκαλώντας τον εκνευρισμό του Πεκίνου.

Auditor’s note: Ο covid… πολυεργαλείο

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η αντίδραση αυτή φαίνεται να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας και των γεωοικονομικών του εκφάνσεων. Έτσι, σημαδοτοτείται η εργκαλειοποίηση του covid, εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις στην ήδη αμφισβητούμενη αξιοπιστία των κυβερνήσεων.Επίσης, πολλές κυβερνήσεις φοβούνται επίσης την έξαρση της δυναμικής του covid με την μαζική είσοδο Κινέζων και παράλληλα τον αντίκτυπο της τουριστικής έκρηξης στον ήδη καλπάζοντα πληθωρισμό. Βέβαια, οι ανησυχίες αυτές δεν διατυπώνονται ευθαρσώς, αλλά υποκρύπτονται, καθώς η ενημέρωση των κοινωνιών θα αποτελούσε πρόκληση με αβέβαιο αποτέλεσμα και προφανή πολιτικό αντίκτυπο.

Οι συστάσεις της ΕΕ

Σε πακέτο συστάσεων για χρήση μάσκας και τεστ Covid κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινού με τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, στην προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού από την Κίνα, όπου καταγράφεται ανησυχητική έξαρση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) τα κράτη – μέλη συμφώνησαν να συνιστούν σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από και προς την Κίνα, να φορούν μάσκες προστασίας.

Επιπλέον, σύσταση προς τους «27» είναι να ζητούν αρνητικό τεστ COVID από όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα με προορισμό τα αεροδρόμιά τους.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, τα κράτη μέλη – ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

-Τυχαίους ελέγχους επιβατών από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

-Ελέγχους των λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα.

-Συνέχιση της προώθησης του εμβολιασμού, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version