Στο επίκεντρο ταραχών βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Νέα Καληδονία, που ανήκει στη Γαλλία αν και βρίσκεται στον Ειρηνικό, καθώς οι γηγενείς διαφωνούμε με τη διεύρυνση του δικαιώματος ψήφου που επιχειρεί να περάσει η γαλλική Βουλή, υποστηρίζοντας ότι θα αλλοιώσει την βούληση του τοπικού στοιχείου.
Μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Καληδονία, ένα υπερπόντιο έδαφος που ανήκει στη Γαλλία και βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό, καθώς οι Γάλλοι νομοθέτες συζητούσαν μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επεκτείνει τα δικαιώματα ψήφου σε περίπου 25.000 κατοίκους μακράς διαρκείας.
Η πρόταση εξόργισε μέλη του γηγενούς πληθυσμού Κανάκ, που τείνουν να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία από τη Γαλλία και φοβούνται ότι η μεταρρύθμιση θα μειώσει την ψήφο τους υπέρ των φιλογάλλων Ευρωπαίων. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας έχασαν δύο δημοψηφίσματα για το θέμα το 2018 και το 2020 και μποϊκόταραν ένα τρίτο το 2021, με αποτέλεσμα μια μονόπλευρη ήττα.
Όντας παραγωγικός παραγωγός νικελίου και μακρινή βάση για το γαλλικό ναυτικό, η Νέα Καληδονία αποτελεί ζωτικό μέρος των γαλλικών γεωπολιτικών φιλοδοξιών στον Ειρηνικό. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την τάξη, το Παρίσι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έστειλε επιπλέον 1.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες στην πρωτεύουσα Νουμέα, ανεβάζοντας τη συνολική παρουσία της γαλλικής ασφάλειας σε 2.700 στελέχη. Το Σαββατοκύριακο, η εικόνα δείχνει βελτιωμένη, τουλάχιστον προς το παρόν.
Έξι νεκροί
Έως τώρα έξι Κάλντοι -όπως αποκαλούνται οι γηγενείς- έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ακόμη δύο χωροφύλακες και τέσσερις άμαχοι έχουν τραυματιστεί. Οι ταραχές βρίσκονται στην έκτηημέρα και δείχνουν να υποχωρούν, στο γαλλικό αρχιπέλαγος στον νότιο Ειρηνικό, ενώ ο δήμαρχος της Νουμέα μίλησε για «μία πόλη υπό πολιορκία».
Ένας Καλντός –όπως λέγεται ένα μέρος του τοπικού πληθυσμού ευρωπαϊκής καταγωγής– σκοτώθηκε το μεσημέρι και άλλοι δύο άνδρες τραυματίστηκαν στην Καάλα-Γκόμεν (βόρεια) σε ανταλλαγή πυρών σε ένα οδόφραγμα που έστησαν οι διαδηλωτές.
Είναι ο πρώτος θάνατος εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Νουμέα, της “πρωτεύουσας” της Καληδονίας, όπου επικεντρώνονται μέχρι τώρα οι κυρίως αστικές ταραχές.
Εκτός από τους έξι νεκρούς —δύο χωροφύλακες και τέσσερις άμαχοι εκ των οποίων τρεις Κανάκ (αυτόχθονες μελανησιακής καταγωγής) και ένας Καλντός– εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.