if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ψυχρό stress test στα ευρωπαϊκά αποθέματα – Ό,τι πρέπει να ξέρετε

Μπροστά στο πρώτο stress test του χειμώνα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα η Ευρώπη, καθώς οι θερμοκρασίες υποχωρούν σημαντικά και σε περιπτώσεις κάτω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα,

Μπροστά στο πρώτο stress test του χειμώνα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα η Ευρώπη, καθώς οι θερμοκρασίες υποχωρούν σημαντικά και σε περιπτώσεις κάτω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, στρέφοντας το ενδιαφέρον στον ρυθμό εξάντλησης αποθεμάτων και τη δυναμική αναπλήρωσης.

Οι συνθήκες παγετού θα παραμείνουν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη όλη την εβδομάδα, με το χιόνι και τον πάγο να θέτουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε κίτρινο συναγερμό για τον καιρό και να χτυπούν ορισμένα αεροδρόμια του Λονδίνου.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο ασυνήθιστα κρύος καιρός αναμένεται να χτυπήσει περισσότερο τους Σκανδιναβούς, με θερμοκρασίες 12,5 βαθμών Κελσίου κάτω από τις κανονικές στο Όσλο αυτήν την Παρασκευή, όπως αναφέρει σε έκθεσή η Maxar Technologies Inc. Το θερμόμετρο θα πέσει στους -14,5 βαθμούς Κελσίου στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Οι εξαιρετικά ψυχρές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν σε όλη τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με το Λονδίνο να προβλέπει θερμοκρασίες 7,3 βαθμούς κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο.

Κίτρινες προειδοποιήσεις καλύπτουν μεγάλα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα αεροδρόμια Stanstead και Gatwick να αναγκάζονται να κλείσουν τους διαδρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της έντονης χιονόπτωσης, όπως αναφέρει ο Independent.

Το πρώτο ψυχρό stress test του χειμώνα ασκεί μεγάλη πίεση στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ένα ήπιο φθινόπωρο επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αναπληρώσουν χωρίς πίεση τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε ορισμένες χώρες να επιστρέψουν στον άνθρακα, με το Εθνικό Δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητά από δύο μονάδες με καύση άνθρακα από το χειμερινό του απόθεμα να λειτουργήσουν τη Δευτέρα.

Ηπιότερος καιρός αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή από τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την έκθεση της Maxar.

Οι παγωμένες θερμοκρασίες ασκούν πίεση στις τιμές της ενέργειας. Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε στη Σουηδία, αφού ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας της χώρας Oskarshamn-3 τέθηκε εκτός λειτουργίας την Παρασκευή για εννέα ημέρες.
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στις σκανδιναβικές χώρες λειτουργούσαν μόλις στο 62% της δυναμικότητας τη Δευτέρα.

Η Νότια Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει θερμότερο καιρό, με προβλεπόμενες θερμοκρασίες 5,8 βαθμούς πάνω από τις κανονικές στη Μαδρίτη την Τρίτη.

Η αντίδραση της αγοράς

Για την ώρα. τη Δευτέρα το πρωί, οι τιμές των συμβολαίων επόμενου μήνα στο φυσικό αέριο (TTF) υποχωρούσαν.

Ωστόσο, η αγορά ακόμα δεν αποτιμήσει το ρίσκο του Κατάρ, καθώς η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς με χρηματισμό ακιωματούχων στο Ευρωκοιβούλιο από τη Ντόχα, δεν αποκλείεται να υπονομεύσει τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και κατ επέκταση να δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση συμβολαίων εφοδιασμού, όπως αυτό που έχει υπογραφεί με τη Γερμανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία διαπραγματεύονταν περίπου €140/MWh τον Δεκέμβριο, παραμένοντας πάνω από το χαμηλό εξαμήνου των €97,8/MWh στις 11 Νοεμβρίου, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη πέφτουν μετά από έναν ήπιο Νοέμβριο, αυξάνοντας τη ζήτηση θέρμανσης και πιέζοντας τα αποθέματα.

Ταυτόχρονα, τα αποθέματα στην ΕΕ παραμένουν υψηλότερα από το μέσο όρο 88,5% πληρότητα στις 7 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 88,9% την προηγούμενη μέρα, ενώ οι ροές από τους τερματικούς σταθμούς LNG έφθασαν σε ιστορικά υψηλά. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγαν ρεκόρ 11,14 χιλιοστών τόνων LNG τον Νοέμβριο και πρόκειται να λάβουν 12,2 εκατομμύρια τόνους τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν προκλητικές εάν η ζήτηση αυξηθεί απότομα.

Επίσης, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε από διακοπές στις υποδομές στις εγκαταστάσεις του Karsto και στο κοίτασμα Oseberg στη Νορβηγία, και από τις χαμηλές ταχύτητες ανέμου και τις πυρηνικές διακοπές στη Σουηδία και τη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ συζητά ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου 220 ευρώ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version