if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Τουλάχιστον 50άρα η αύξηση της ΕΚΤ τον Δεκέμβρη – Η ύφεση δεν θα σβήσει τον πληθωρισμό

το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Gediminas Simkus, καθώς έθεσε ως μίνιμουμ μια 50άρα αύξηση, τον Δεκέμβριο, θεωρώντας πιθανή μια 75άρα.

Το κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ

Εύρος, αλλά όχι απαραίτητα βάθος στη συζήτηση για την πολιτική της ΕΚΤ στις αυξήσεις επιτοκίων έδωσε με δηλώσεις του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Gediminas Simkus, καθώς έθεσε ως μίνιμουμ μια 50άρα αύξηση, τον Δεκέμβριο, θεωρώντας πιθανή μια 75άρα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον μισή μονάδα τον Δεκέμβριο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Gediminas Simkus, ο οποίος θεωρεί μια μεγαλύτερη κίνηση ακόμα μια επιλογή.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Είναι σαφές ότι οι τιμές αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό και ως εκ τούτου το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το 2023, είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο μέγεθος της επόμενης κίνησης, καθώς οι αξιωματούχοι θα λάβουν νέες οικονομικές προβλέψεις στη συνάντηση 14-15 Δεκεμβρίου, είπε ο Σίμκους σε συνέντευξή του. Η απόφαση για τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ θα παίξει επίσης ρόλο, είπε.

«Είναι σαφές ότι οι 50 μονάδες βάσης είναι απαραίτητο», δήλωσε ο επικεφαλής της Λιθουανικής Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη.

«Επειδή εξακολουθούμε να βλέπουμε πολύ ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και πρέπει να τις περιορίσουμε το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψουμε την αποδέσμευση των πληθωριστικών προσδοκιών. Το 75 είναι επίσης δυνατό.»

Χωρίς να δούμε τις ενημερωμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες θα προσφέρουν μια πρώτη ματιά το 2025, «Είναι λίγο νωρίς να κάνουμε κρίσεις», είπε.

Μετά την σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο — την πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ — τα επιτόκια θα φτάσουν σύντομα σε ένα επίπεδο που θεωρείται ότι ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία.
Αυτό συμπίπτει με τις ελπίδες της αγοράς ότι η Federal Reserve μπορεί να επιβραδύνει τις δικές της αυξήσεις στο κόστος δανεισμού μετά από μια ηπιότερη των προσδοκιών άνοδο του πληθωρισμού.

το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Gediminas Simkus, καθώς έθεσε ως μίνιμουμ μια 50άρα αύξηση, τον Δεκέμβριο, θεωρώντας πιθανή μια 75άρα.

Έρχεται ύφεση…

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η οικονομία της ευρωζώνης των 19 εθνών προετοιμάζεται για ύφεση που οφείλεται στην άνοδο του ενεργειακού κόστους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι είναι πρόωρο να καθοριστεί το μέγεθος του επόμενου βήματος επιτόκιο, αν και είπε ότι θα είναι «στιβαρό». Αντίθετα, ο Πορτογάλος Mario Centeno δήλωσε τη Δευτέρα ότι βλέπει ότι υπάρχουν συνθήκες για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων.

…αλλά δεν θα σβήσει τον πληθωρισμό

Όπως αρκετοί από τους συναδέλφους του στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σίμκους ανέφερε ότι μια οικονομική συρρίκνωση δεν θα αλλάξει σημαντικά την προδιαγραφείσα πορεία της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι θα είναι βαθιά και είμαι σίγουρος ότι η ύφεση από μόνη της δεν θα λύσει το ζήτημα του πληθωρισμού».

Οι αξιωματούχοι που θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα πρόκειται επίσης να συμφωνήσουν για τις βασικές παραμέτρους για τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που συσσωρεύτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συζήτηση για το κόστος δανεισμού, είπε ο Σίμκους.

το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Gediminas Simkus, καθώς έθεσε ως μίνιμουμ μια 50άρα αύξηση, τον Δεκέμβριο, θεωρώντας πιθανή μια 75άρα.

«Χρειάζεσαι μια ολιστική άποψη, να μην κρίνεις το ένα εργαλείο χωρίς να σκέφτεσαι τι θα κάνεις με το άλλο», είπε. «Δεν τα βλέπω ως υποκατάστατα, αλλά φυσικά έχουν κάποια αντισταθμιστικά αποτελέσματα, δηλαδή συνέργειες».

Ο Simkus υποστήριξε μια προσεκτική, αν και σχετικά νωρίς, έναρξη της μείωσης των ομολόγων της ΕΚΤ.

«Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε την ποσοτική σύσφιξη, τόσο το καλύτερο», είπε. «Αλλά με μικρότερα βήματα, ώστε να μπορεί να τρέχει κάπου στο παρασκήνιο».

Αμφισβήτησε επίσης τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg αυτόν τον μήνα ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο. Θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο έτος, μεταβαίνοντας σε περιοριστικά εδάφη, σύμφωνα με τον Simkus.

«Δεν οδηγούμαστε από τον αριθμό των συναντήσεων στις οποίες πρέπει να επιτύχουμε ένα τερματικό επιτόκιο», είπε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το αποτέλεσμα, που είναι πληθωρισμός 2% μεσοπρόθεσμα. Και αν χρειαστεί, θα πάμε πέρα ​​από τον Μάρτιο. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο για μένα».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version