if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Πάουελ: Ανέβηκε το ταβάνι για τα επιτόκια – Μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός

Αλλαγές στον χάρτη dot plot της Fed σηματοδοτεί η νέα 75άρα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed την Τετάρτη, με τον Τζέι Πάουελ να αναγνωρίζει, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ότι το "ταβάνι" για τα επιτόκια έχει ανέβει,

Τζερόμ Πάουελ

Ο Τζερόμ Πάουελ

Αλλαγές στον χάρτη dot plot της Fed σηματοδοτεί η νέα 75άρα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed την Τετάρτη, με τον Τζέι Πάουελ να αναγνωρίζει, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ότι το “ταβάνι” για τα επιτόκια έχει ανέβει, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να κορυφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αν και οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων αμέσως μετά τη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, αφού η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχή φορά, ο Πάουελ είπε ότι «τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνάντηση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο προηγουμένως».

Η FOMC σηματοδότησε ότι η επιθετική της εκστρατεία για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα μπορούσε να εισέλθει στην τελική της φάση.

Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι πιθανότατα θα χρειαστούν «συνεχείς αυξήσεις» για να φέρουν τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που είναι «αρκετά περιοριστικό για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσαν νέες διατυπώσεις στην ανακοίνωση τους μετά από μια διήμερη συνάντηση στην Ουάσιγκτον.

Ο Πάουελ είπε ότι θα ήταν σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων «κάποια στιγμή». «Αυτή η ώρα έρχεται και μπορεί να έρθει αμέσως μετά την επόμενη συνάντηση ή τη μετά. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», είπε, ενώ τόνισε ότι «έχουμε ακόμη μερικούς τρόπους» πριν τα επιτόκια είναι αρκετά αυστηρά.

Τα στοιχεία

Η ανακοίνωση της FOMC έρχεται εν μέσω στοιχείων για τη διατήρηση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και την σταθερά σφιχτή αγορά εργασίας, παρόλο που κλάδοι όπως η στέγαση και η μεταποίηση έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.

Η απόφαση της Fed να αυξήσει τον στόχο για το βασικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε εύρος από 3,75% έως 4%, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2008 ήταν ομόφωνη.

Η μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού που πλησιάζει σε υψηλό 40 ετών, αναζωπυρώθηκε λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στις οποίες η οργή για τις πιέσεις στις τιμές ήταν κυρίαρχο θέμα.

Οι αξιωματούχοι, όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να μειώνουν τον ισολογισμό της Fed σε ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια, όπως είχε προγραμματιστεί — με ρυθμό περίπου 1 τρισ. το χρόνο.

Οι προβλέψεις

Όσο αυξάνονται τα επιτόκια, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η δουλειά της Fed. Έχοντας επικριθεί ότι έχασαν την προοπτική έκρηξης του πληθωρισμού, οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με καθυστέρηση και ότι όσο πιο αυστηρή γίνεται τόσο περισσότερο επιβραδύνει όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη και τις προσλήψεις.

Οι προβλέψεις της Fed τον Σεπτέμβριο υποδηλώνουν κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη. Αυτές οι προβλέψεις έδειξαν ότι τα ποσοστά έφτασαν το 4,4% φέτος και το 4,6% το επόμενο έτος, πριν από τις περικοπές το 2024.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version